Slovenija
35429 ogledov

Teh datumov ne spreglejte, da vas ne udari po denarnici

FURS Saša Despot
V prihodnjih tednih ne spreglejte datumov, do katerih morate Fursu javiti posamezne podatke.

Kot vsako leto bo tudi letos v začetku leta treba oddati ven napovedi za odmero davkokv. Medtem ko za napovedi za odmero dohodnine poskrbi Finančna uprava RS sama, morajo za vrsto drugih prihodkov poskrbeti zavezanci sami.

V prihodnjih tednih bo tako treba prijaviti prihodke od najemnin, prav tako lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Stopnja davka od vseh teh prihodkov za leto 2021 ostaja 27,5 odstotka. Medtem pa na potrditev v DZ čaka predlog novele zakona o dohodnini, s katero vlada predlaga njeno znižanje nazaj na 25 odstotkov oz. za oddajanje premoženja v najem celo na 15 odstotkov.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2021 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati na pristojni davčni urad do 28. februarja.

Rezidenti Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in zunaj Slovenije, nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) prek upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

TZfinancnapriloga6.11.2007...denar...finance...vrednostni papirji...foto:istock  | Avtor: Istock photo Istock photo

Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, imajo časa za vložitev napovedi za odmero kapitalskih dobičkov prav tako do 28. februarja. Istega dne se izteče tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti ter izvedenih finančnih instrumentov.

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka se vsakih pet let postopno znižuje, po 20 letih pa ga ni treba več plačati.

Napoved je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Pri tem zakon o dohodnini omogoča, da lahko zavezanec, ki je s prodajo vrednostnega papirja ustvaril izgubo, za njeno višino zmanjša dobiček, ki ga je ustvaril pri prodaji drugega vrednostnega papirja.

Napoved za odmero dohodnine od obresti pa morajo vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU je lani presegel znesek 1000 evrov. Tokrat so zavezanci le prebivalci Slovenije, ne pa tudi tujci.

Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti je treba Finančni upravi RS (Furs) prijaviti, če so bili ti pridobljeni po 15. juliju 2008. Stopnja davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov se podobno kot pri kapitalskih dobičkih vsakih pet let znižuje. Izjema je prodaja izvedenega finančnega instrumenta prej kot v letu dni po nakupu, v tem primeru se od ustvarjenega dobička plača 40 odstotkov davka.

evri evro denar | Avtor: Profimedia Profimedia

Bliža se tudi pomemben datum za zavezance za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti. Ustrezno vlogo morajo prav tako posredovati Fursu, vendar najpozneje do 7. februarja.

Davčne olajšave za otroke so v Sloveniji urejene tako, da znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga je treba plačati. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka večja kot za predhodnega.

Vsi obrazci so dostopni na vseh finančnih uradih in izpostavah, zavezanci pa jih lahko natisnejo tudi s spletne strani Fursa. Podpisane vloge morajo oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo, lahko pa jih oddajo tudi prek Fursovega sistema ali mobilne aplikacije eDavki. Dobičke od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov je mogoče prijaviti le po elektronski poti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Jeanette_Jenkins 13:34 13.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Albatroz 12:49 08.januar 2022.

    Uradna kraja denarja prebivalstvu.

  • Naklonsky 09:45 08.januar 2022.

    Ta je dobra: " ...ki je s prodajo vrednostnega papirja ustvaril izgubo, za njeno višino zmanjša dobiček, ki ga je ustvaril pri prodaji drugega vrednostnega papirja.." Razen, če ti je vrednostne papirje, na primer KBM, pobrala država - recimo predstavnica ...prikaži veča Kulovcev, gospa Brutalka.