Slovenija
21 ogledov

Tehnične težave: let prestavljen na jutri zjutraj

Matevž lenarčič
1/12
Saša Despot
Polet Matevža Lenarčiča z ultralahkim letalom okrog sveta je prestavljen. Poletel nja bi jutri zjutraj.

Lenarčič ni vzletel. Zaradi tehničnih težav, imel naj bi težave z nivojem olja, je let prestavljen na jutri zjutraj.

Gre s Pipistrelovim letalom

Za izziv, imenovan GreenLight WordFlight, je Matevž Lenarčič tudi tokrat izbral Pipistrelovo letalo. Letalo bo nekaj posebnega, saj ima veliko dodatne opreme, ki pa ne bo bistveno upočasnila in otežila 290 kilogramov težkega virusa SW 914.

Z Brnika bo letel proti zahodu, šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah, med drugim tudi Antarktiko in najvišji vrh sveta Mount Everest, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. Polet bo ekološko naravnan, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo.

Servisirali ga bodo pipistrelovi serviserji

Za varen polet bo skrbela mreža Pipistrelovih servisov po vsem svetu, nad dogajanjem pa bo budno bdela tudi ekipa konstruktorjev in drugih strokovnjakov ajdovske družbe.

Tri mesece bo v zraku

Na poti bo predvidoma dva do tri mesece, v tem času pa preletel okoli 100.000 kilometrov. Kot je pojasnil Lenarčič, ne bo le fotografiral površja, pač pa bo na svoji poti opravljal tudi različne raziskave. Za podjetje Aerosol bo opravil meritve črnega ogljika v atmosferi, česar doslej ni opravil še nihče.

Ob predstavitvi podviga je Lenarčič poudaril, da se sveta skorajda ne da preleteti v celoti zakonito, saj obstajajo številne administrativne ovire. Tudi tokrat je namreč porabil veliko časa in denarja za vsa potrebna dovoljenja, celoten projekt pa je ocenjen na okoli dva milijona evrov.

Komentarjev 1