Slovenija
82 ogledov

Tehnologija 5G poglablja turistična doživetja

Huawei Huawei
Nove tehnologije, ki se razvijajo izjemno hitro, spreminjajo naš vsakdan in vstopajo v vsa poslovna področja. Tudi v turizem prinašajo številne prednosti, ki bodo izboljšale turistično izkušnjo.

Vpeljevanje tehnologije pete generacije 5G bo letos eden izmed pomembnejših projektov v Sloveniji, velik premik naprej v razvoju in postavitvi 5G omrežja pa napoveduje vedno več držav. Tako kot njene predhodne generacije, prinaša 5G spremembe v komunikaciji in delitvi podatkov. Tehnologija 5G veliko obeta za razvoj Interneta stvari (IoT), saj bo postala tehnološka osnova za nove aplikacije, ki internet širi na predmete. Avtomatizirana vozila, prepoznavanje obraza, glasovni ukazi, povezane naprave, zgradbe in pametna mesta ... To je le nekaj primerov razvoja IoT, ki bodo imeli koristi od nove in zmogljive infrastrukture 5G. Tehnologija bo pa prinesla razvojni pospešek in odprla pot tudi pametnemu turizmu.

Za nekatere tehnologije, ki se uporabljajo v turizmu, kot na primer virtualna in razširjena resničnost, novo omrežje uporablja večjo pasovno širino. Nižja latenca bo, poleg sinhronizacije med uporabnikovim gibanjem in vizualno zaznavo, izboljšala vsebino. Izkušnja bo postala veliko bolj poglobljena. Hitrost, količina prenešenih podatkov in krajši reakcijski čas bodo vplivali tudi na umetno inteligenco. Obdelava informacij, odzivnost naprav oziroma aplikacij bodo z uporabo 5G tehnologije učinkovitejši.

Obogatena kulturna izkušnja

Eden glavnih ciljev pametnih turističnih destinacij je, da se turisti lahko potopijo v zgodovino. Že leta je to mogoče s pomočjo avdio ali video vodnikov. Z najnovejšimi tehnologijami pa je to lahko še veliko bolj intenzivno. Z uporabo virtualne ali razširjene resničnosti bodisi prek pametnega telefona ali pametnih očal, turist na primer vidi, kakšna je bila destinacija pred stoletji, ali pa je celo priča zgodovinskim bitkam.

Tudi v Sloveniji so v Kočevju z mobilno aplikacijo TravelAR obogatili turistično izkušnjo v središču mesta. Obiskovalci so si lahko s pomočjo pametnih očal za obogateno resničnost ogledali izginuli kočevski grad, ki je bil v celoti porušen med drugo svetovno vojno. Podobno so turistično ponudbo obogatili tudi v Črnomlju, kjer je bil možen ogled 3D rekonstrukcij črnomaljskih zgodovinskih znamenitosti (grad, cerkev sv. Duha in cerkev sv. Petra) in dogodkov tistega časa.

Izboljšana navidezna in obogatena resničnost bosta naredili kulturna doživetja veliko bolj privlačna. Tehnologija 5G bo poleg številnih doživljajskih aktivnosti za obiskovalce prinesla koristi tudi muzejem. Odprle se bodo možnosti za digitalizacijo in virtualno shranjevanja kulturnih zakladov, robotika pa bo podprla delo kustosov. Tako so v muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu tehnologijo 5G preizkusili na več načinov, v enem so z robotsko roko z veliko natančnostjo na daljavo obnovili umetniški eksponat.

Zaradi večje pasovne širine in manjše zakasnitve bo uporaba navidezne in razširjene resničnosti tudi med množičnimi dogodki zelo učinkovita. 5G tehnologija pa bo zmanjšala potrebo po Wi-Fi-ju, poenostavila in izboljšala spletno pošiljanje vsebin in interakcije v živo med konferencami, koncerti in podobnimi množičnimi dogodki.

Več personaliziranih storitev

Vključevanje tehnologij v hotele je že postalo nuja, saj je gostom treba ponuditi edinstvene izkušnje. Ne glede na to, ali gre za povezljivost v sobah, glasovne pomočnike, klepetalnike (chatbote) ali kaj drugega, zahvaljujoč 5G in izboljšavam, ki jih ta prinaša v umetno inteligenco in internet stvari, bodo hoteli in druge turistične nastanitve veliko učinkovitejše. Kar nekaj hotelskih verig že razmišlja o vpeljavi nove tehnologije, da bi lahko ponudili bolj inovativne in personalizirane storitve.

Viri:

https://www.tourism-review.com/5g-technology-to-boost-the-tourism-sector-news11125

https://www.tourism-review.com/5g-technology-to-help-the-hotel-industry-news11264

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.