Slovenija
23 ogledov

Tehnologije leta 2010

3D slike z ekranov oziroma platen naši možgani niso vajeni, zato prihaja do "str Žurnal24 main
V prihodnjem letu nas verjetno čaka razmah majhnih prenosnikov, realnočasovnih informacij, 3D televizije ter računalniških oblakov.

 

Proizvod, ki bi prihodnje leto lahko zamajal trg prenosnikov, je Applov "tablet" računalnik, ki zaenkrat še vedno ostaja predvsem govorica, saj v družbi niso želeli potrditi njegovega obstoja, piše Daily Telegraph.

"Tablet" računalniki so veliki približno toliko kot netbooki, a so precej lažji, njihova pomanjkljivost pa je odsotnost fizične tipkovnice, ki jo je nadomestila tipkovnica na zaslonu. Svoj "tablet" računalnik naj bi pripravljali tudi pri Microsoftu, Asusteku in Dellu.


Prihajajoče leto bo pokazalo tudi, kakšna bo prihodnost kratkih sporočil in podatkov, ki prihajajo z družabnih spletnih strani, kot sta Facebook in Twitter. Jasno je, da se bodo tovrstne strani obdržale, manj jasno pa je, na kakšen način bo mogoče zajeti te informacije, da bodo postale dejansko uporabne. Iskalnika Bing in Google zdaj omogočata iskanje sporočil, ki pridejo s Twitterja, v katero smer bo šel razvoj, pa bo treba še malo počakati.

Nove resničnosti
Velika novost v letu 2010 bo tudi prihod 3D televizije. Družba Panasonic je že napovedala prodajo televizorja, ki bo omogočal predvajanje v 3D tehniki, britanski program Sky pa bo v tej tehniki celo snemal svetovno nogometno prvenstvo. Tehnologija bo na začetku zagotovo pregrešno draga, užitek gledanja pa bodo omejevala tudi posebna očala, ki bodo potrebna za ogled vsebin v 3D tehniki.

Čedalje večjo pomembnost bo imela tudi nadgrajena resničnost, ki jo bodo ljudje lahko doživljali prek svojih pametnih telefonov in drugih naprav. Gre za informacije, ki nadgrajujejo resnični svet, kot so na primer interaktivni zasloni, ki z digitalno rekonstruiranimi predmeti dopolnjujejo neko muzejsko razstavo.


Telefoni v središču
Vse bolj pomembni bodo tudi pametni telefoni, saj bodo ljudje vse pogosteje prek njih dostopali do pomembnih informacij in komunicirali s svojo okolico. Razvijalo se bo tudi računalništvo v oblakih, v katere se bodo preselile tudi javne storitve, še močnejši razvoj pa lahko pričakujemo tudi pri javni komunikacijski infrastrukturi. V ospredju bo tudi varčevanje z energijo ter širjenje spletnih socialnih omrežij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.