Slovenija
16 ogledov

Tehtajo podpise z glasovi poslancev

Še nikoli se v tako kratkem času ni zbralo toliko podpisov, poudarjajo na ZSSS. Žurnal24 main
ZSSS odgovorila ustavnemu sodišču: 40 tisoč podpisov je vrednih več kot glasovi 30 poslancev.

"Zahteva za razpis referenduma več kot 40 tisoč volivk in volivcev ima večjo težo kot pa zahteva, ki jo vloži zgolj 30 poslancev državnega zbora ali pa državni svet," so v odgovoru ustavnemu sodišču, ki presoja ustavne posledice, ki bi nastale z zavrnitvijo pokojninske reforme zaradi referenduma, zapisali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. "Navsezadnje ima po ustavi v tej državi oblast ljudstvo in odrekanje pravici do referenduma o tako pomembnem vprašanju bi pomenilo negiranje tega dejstva in negiranje pravice do neposrednega izvrševanja oblasti, ki je ljudem prav tako priznana z ustavo."

Ob tem sindikati poudarjajo, da je v zgolj petih delovnih dneh do prekinitve zbiranja podpisov svoj podpis oddalo 42.294 volivk in volivcev ter da poslanci s svojo izvolitvijo nimajo absolutnega mandata za sprejemanje vseh odločitev. "Sploh pa ne tistih, ki ne upoštevajo dejanskih razmer na trgu dela, ogromnega števila brezposelnih, pogojev, v katerih se delo opravlja, ter zdravja delavk in delavcev."

Izpostavili so še negativne učinke, ki jih ima pokojninska reforma na zaposlovanje mladih in starejših ter njen vpliv na obremenitev preostalih socialnih transferjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.