Slovenija
14 ogledov

Tehtnica se nagiba PROTI

Žurnal24 main
Rahla prednost. Med tistimi, ki bodo odšli na volišča, bi 45,8 odstotka glasovalo proti, 40,4 pa za sporazum. Kdo ima koga? Janša ima mlade in revne, Pahor bogate in izobražene.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Javno mnenje. “Upal bi staviti – če bi bil referendum to nedeljo, sporazum pade,” izsledke pojasnjuje Zenel Batagelj iz agencije Valicon.

Telefonska raziskava je potekala od ponedeljka do srede. Zajela je 638 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Za Žurnal24 je Valicon meril utrip Slovencev glede arbitražnega sporazuma. Med tistimi, ki bodo odšli na referendum, bi jih 45,8 odstotka glasovalo proti, dobrih pet odstotkov manj (40,4 odstotka) pa bi jih sporazum podprlo.

Nadpovprečna udeležba

Pahorjeva rezerva.
"Levica ima nekaj rezerve pri starejših bogatih. Izgubijo jih lahko, če bo vreme lepo – če bodo raje kot na referendum šli za konec tedna na morje," pravi Zenel Batagelj iz Valicona.

Ključna bo udeležba. V anketi jih je 56,7 odstotka odgovorilo, da se bodo zelo verjetno ali bolj verjetno referenduma udeležili. Na podlagi tega in dosedanjih izkušenj Batagelj ocenjuje, da utegne biti udeležba okoli 40-odstotna.  

Dosedanji referendumi se niti približno niso mogli ponašati s tako visoko udeležbo. Batagelj pojasnjuje: “Tokrat bo udeležba visoka, ker gre za vsebinski referendum.” Dodaja, da je ključno, ali bodo prišli mladi, ki so večinsko proti, in prebivalci podeželja, ki je tudi proti. Spet bo veliko odvisno od vremena. Idealno vreme za levico se mu zdi oblačno, brez dežja.

Janševa rezerva

Zenel Batagel | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kampanjo zaznamujeta vodilni politični stranki SD in SDS. Volilci prve podpirajo stališče svoje stranke do arbitražnega sporazuma 65,4-odstotno, volilci SDS pa so proti arbitražnemu sporazumu 74,4-odstotno, kar je tudi stališče stranke. Predvsem zadnji so zelo zvesti stališču stranke, zato Batagelj vidi tu še skrito rezervo za Janšo. Zanimivo: vodstvo SLS je med najglasnejšimi nasprotniki sporazuma, a je v stranki tudi zelo veliko tistih, ki sporazum podpirajo. Volilci koalicijskega DeSUS pa so celo pretežno proti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.