Slovenija
197 ogledov

"Tej vladi so šteti dnevi"

Vlado Miheljak Špela Mohorič
Nekateri odzivi v vladni koaliciji po objavi ugotovitev protikorupcijske komisije glede premoženjskega stanja premiera Janeza Janše ter predsednika PS Zorana Jankovića po mnenju Mateja Makaroviča kažejo, da je usoda te vlade negotova. Vlado Miheljak pa močno dvomi, da bi današnje dogajanje koalicijo lahko zamajalo.

Vlado Miheljak s Fakultete za družbene vede v Ljubljani ob navedbah protikorupcijske komisije pravi, da zadeve sicer podrobno ne pozna. Če pa držijo ugotovitve komisije, o katerih so poročali mediji, potem se strinja s predsednikom DZ in koalicijske DL Gregorjem Virantom, da terjajo odstop z javnih funkcij.

To velja tako za Janeza Janšo kot za Zorana Jankovića, pa tudi za vse ostale, ki še pridejo na vrsto, ali pa so pri njih že bile ugotovljene podobne kršitve, a je njihov odstop izostal, meni Miheljak. Dodaja, da bi to lahko bila tudi priložnost za slovensko politiko, da bi prišli do deblokade. Seveda pa, pravi Miheljak, je treba vsakemu dati možnost, da dokaže, da to, kar mu očitajo, ne drži.

mATEJ Makarovic Zeljko Stevanio | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Potrebna so temeljita in argumentirana pojasnila"

Po mnenju Mateja Makaroviča s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici ocene komisije vsekakor terjajo od Jankovića in Janše temeljita in argumentirana javna pojasnila. Šele na podlagi tega, kakšna bodo ta pojasnila, pa bo mogoče resno presojati, kakšna naj bodo prihodnja ravnanja.

Protikorupcijska komisija "je pomemben organ, vendar pa bi jo prepričanje, da je lahko njeno mnenje že samo po sebi avtomatična obveza za odstop katerega koli politika, postavila nad celoten politični in nad celoten pravosodni sistem, kar pa prav tako ne bi bilo pravilno," ob tem opozarja Makarovič.

Makarovič meni, da nekateri odzivi iz koalicije vsekakor kažejo, da je nadaljnja usoda te vlade močno negotova - pravzaprav je glede na povedano zelo verjetno, da so ji dnevi šteti.
Miheljak pa kljub Virantovim besedam o odstopu in podobnem stališču Karla Erjavca močno dvomi, da bi to lahko zamajalo koalicijo. Pri tem opozarja tako na Virantovo kot Erjavčevo ravnanje v podobnih situacijah. Kot pravi, je recimo Virant velikokrat kaj zelo kategorično napovedal, pa se potem umaknil.

Bi se pa lahko zgodilo, ocenjuje Miheljak, da bi ugotovitve protikorupcijske komisije imele za posledico, da bi se protesti po Sloveniji še okrepili, zlasti če konsekvenc ne bo.

Makarovič opozarja, da protesti v veliki meri sledijo neki svoji logiki, zato je tu težko potegniti jasna vzročno-posledična razmerja. "Mislim, da ima tipičen udeleženec protestov o določenih ali pa kar o vseh politikih še bistveno slabše mnenje, kot pa bi izhajalo iz ocen komisije za preprečevanje korupcije," je dodal.
Komentarjev 2
  • Pepe007 07:39 09.januar 2013.

    Sami kredibilni sogovorniki iz vrtičkov "svetovnih" fakultet....

  • Fertel 21:00 08.januar 2013.

    Ja, zdaj pa res, GOTOVI SO !!!