Slovenija
7 ogledov

Teka z bionskimi tačkami

Oscar je prvi maček, ki je dobil tovrstno protezo. S svojimi novimi bionskimi ta Žurnal24 main
Oscar je prvi maček na svetu, ki so mu z bionskimi tačkami spet omogočili hojo.

Dveletni kosmatinec je konec leta 2009 ostal brez zadnjih tačk, potem ko ga je povozil kombajn. Zahvaljujoč bioinženiringu britanskega nevro-ortopedskega kirurga Noela Fitzpatricka je dobil bionski tački.

Umetni tački sta revolucionarni, saj sta izdelani ročno. Kirurg ju je med triurno operacijo z manjšim klinom vgradil v Oscarjeve kosti. Štiri mesece po operaciji je Oscar stopil na tačke, od takrat pa je preizkusil različne modele, saj se želi Fitzpatrick prepričati, da je dobil Oscar tiste, ki mu bodo omogočale normalno hojo in tek.

Oscarjeva lastnika Kate in Mike Nolan sta povedala, da se živahni kosmatinec počasi vrača na stare tirnice in spet zganja mačje vragolije. Znanstveniki so navdušeni nad operacijo, saj je Oscar prvi maček, za katerega je Fitzpatrick ustvaril bionski tački, ki sta prilagojen gibanju mačke – skakanju, tekanju in hoji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.