Slovenija
18 ogledov

Tekli za tiste, ki ne morejo

wings for life
1/17
Redbullcontentpool.com
Premiernega globalnega simultanega tega pod imenom Wings For Life World Run se je udeležilo kar 45.000 tekačev po vsem svetu.

Gre za prvo simultano tekaško tekmovanje na svetu, med 34 lokacijami na šestih celinah je bila tudi Ljubljana. Start dobrodelnega teka je bil ob 12. uri na Kongresnem trgu, trasa proge pa je bila v smereh Domžal, Kamnika, Kranja in Škofje Loke.

Dogodek je novost, saj se od klasičnih tekov loči v tem, da ni klasične ciljne črte, ampak cilj tekača določi zasledovalno vozilo, ki se na pot poda pol ure po startu tekmovalcev. V intervalih nato avtomobil pospešuje, ko tekača prehiteli, pa je zanj teka konec. Zasledovalno vozilo s prehitevanjem izloča tekmovalce, dokler ne ostaneta zadnji moški in zadnja ženska tekmovalka, ki postaneta svetovna prvaka, za nagrado pa potujeta okoli sveta. Startnina v višini 30 evrov vseh tekačev je namenjena neprofitni fundaciji Wings For Life, ustanovljeni leta 2005, katere vizija je poiskati zdravilo za poškodbe hrbtenjače.

Veliko znanih imen

V projekt so vključena znana imena iz sveta športa, med njimi nekdanji dirkač formule 1 David Coulthard in svetovni prvak Sebastian Vettel, ameriška alpska smučarka Lindsey Vonn, ekstremni padalec Felix Baumgartner, legendarni alpski smučar Luc Alphand in mnogi drugi. Ambasadorji dogodka v Sloveniji so ultramaratonec Dušan Mravlje, maratonec Roman Kejžar, nekdanji alpski smučar Jure Košir in triatlonec Matej Markovič, tekla je tudi gorska kolesarska Tanja Žakelj.

Med dekleti je slavila Francozinja Sylvie Tramoy, pretekla je 33,82 kilometra. Pri moških je bil najboljši David Pleše, ujet je bil pri 59 kilometrih. Triatlonec pred nastopom ni pričakoval zmage in je dejal, da je predvsem užival v teku.

Ketema in Molvikova svetovna zmagovalca

V mednarodni konkurenci sta zmagovalca postala Etiopijec Lemawork Ketema, ki je v Avstriji pretekel 78,58 km, in Norvežanka Selkvikvag Molvik, ki je v Stavangerju zmogla 54,79 km.

Od slovenskih ambasadorjev teka Wings for Life je Roman Kejžar pretekel 59,74 km, Dušan Mravlje 50,81 km, Matej Markovič 50,73 km, nekdanji alpski smučar Jure Košir pa 20,9 km. Teka so se udeležili tudi mnogi drugi športniki in kulturniki, ki so se z veseljem odzvali na dobrodelni tek in pretekli kolikor so zmogli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.