Slovenija
13 ogledov

Tekmeci bodo svetniki

Župan Bojan Šrot se je nadejal, da bo v mestnem svetu sedelo kar deset svetnikov Žurnal24 main
Mestni svet. Polovica bo novih, s koalicijami župani ne bodo imeli težav.

Tako v Celju kot Velenju bo v mestnem svetu sedelo 33 svetnikov. V Celju največ iz vrst SLS (8), v Velenju pa iz vrst SD (11). “Z volilnim rezultatom sem dvakrat zadovoljen. Prvič zato, ker ima naša lista dva kandidata več, in drugič, ker nisem zmagal, saj me županovanje niti ne zanima,” je za Žurnal24 odkrito priznal Franc Sever iz stranke SDS. Bil je edini protikandidat izvoljenemu Bojanu Kontiču (SD) in bo še naprej sedel v velenjskem mestnem svetu. Težav s sestavljanjem koalicije Kontič, čeprav je stranka SD izgubila eno svetniško mesto, ne bo imel, saj so ga že pred volitvami podprle stranke DeSUS, LDS in Zares.

Kar polovica svetnic
Novi obrazi. Za zdaj kaže, da bo Celje verjetno eno od redkih slovenskih mest, ki se bo lahko pohvalilo s tem, da bo v svetniških vrstah skoraj polovica žensk (16). Treba pa je počakati na vse preferenčne glasove, ki lahko kakšno ime še zamenjajo. Prav tako bo v 33-članskem mestnem svetu v Celju kar 15 novih obrazov.

Največ SDS in DeSUS
V mestnem svetu bodo tudi vsi protikandidati celjskega župana Bojana Šrota. Nova bosta Janko Požežnik (SDS) in Branko Lobnikar (Zares), medtem ko sta Jana Govc Eržen (LDS) in Andreja Rihter (SD) županu gledali pod prste že do zdaj. Stranka LDS je v Celju izgubila kar štiri sedeže, največ – kar pet – pa jih je pridobila SDS, enkrat več (šest) jih ima tudi DeSUS. “S sestavljanjem koalicije ne bo težav,” meni Šrot, ki je že prej sodeloval z SDS in SD. Zanimivo je, da bo v svetniških vrstah, če ne bodo preferenčni glasovi kaj spremenili, dobro zastopana tudi celjska bolnišnica, saj bodo v svetu njen zdajšnji direktor, nekdanja direktorica in tudi strokovna direktorica bolnišnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.