Slovenija
5 ogledov

Telefoni bodo kot kreditne kartice

Emile Greenhalgh s ploščico prihodnosti, ki naj bi v 10 letih izpodrinila klasič Žurnal24 main
Britanski znanstveniki so iznašli način, kako znotraj tanke ploščice iz plastične mase shranjevati elektriko. Izum bi lahko na številnih področjih v nekaj letih prinesel pravo revolucijo.

Emile Greenhalgh iz oddelka za aeronavtiko pri londonskem kraljevem kolidžu pojasnjuje, da novi material ni baterija, temveč nekakšen superkondenzator. Prototipno ploščico, ki po površini meri okoli 30 kvadratnih centimetrov, je mogoče napolniti v petih sekundah, nato pa lahko naslednjih 20 minut oskrbuje z energijo LED diodo.

Ploščica je sestavljena iz dveh plasti iz ogljikovih vlaken, med katerima je ujeta plast iz steklenih vlaken, vse skupaj pa je ovito s posebno prevodno smolo. Ko je ploščica priklopljena na vir energije, se elektroni premaknejo iz ene ogljikovodikove plasti na drugo, s čimer ustvarijo pozitivno in negativno elektrodo. Ko ploščico priklopimo na porabnika, se po poročanju Daily Maila ustvari tok kot pri običajni bateriji.

V prvi vrsti za avtomobile
Projekt v veliki meri poleg drugih partnerjev financira proizvajalec avtomobilov Volvo, ki išče načine za uporabo takšnega materiala v svojih bodočih hibridnih vozilih. Namen švedskega proizvajalca je, da bi bil material v prihodnosti del strehe ali celo vrat avtomobila in bi od tam zalagal avtomobil z električno energijo. Tako bi odpadla potreba po težkih baterijskih sklopih, zato bi bili avtomobili lažji in manj potratni. Ker pri ustvarjanju električne napetosti ni kemičnih procesov, je življenjska doba takšnega vira precej daljša od klasičnih baterij, trdijo razvijalci.

Ultra tanke naprave
Uporabnost izuma pa še zdaleč ne bo omejena le na avtomobile. Omogočal naj bi namreč ultra tanke naprave, kot sta telefon ali MP3-predvajalnik v debelini kreditne kartice, oziroma elektronski bralniki knjig, nič bolj debeli od papirja. Morda bodo prenosniki prihodnosti energijo za svoje delovanje črpali kar iz ohišja.

Greenhalghova napoveduje: "Nihče še ni ustvaril takšnega materiala. V desetih letih bi lahko povsem nadomestil današnje baterije."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.