Slovenija
33577 ogledov

Telekom bo občutno podražil

televizija daljinec
1/2
Telekom bo s 1. majem 2023 povišal mesečno naročnino fiksnih paketov za 2,80 evra z DDV. Podražili se ne bodo le paketi NEO A, NEO B, NEO C, Net in NEO TV.

"V aprilu in maju 2023 lahko naročniški paket, ki se mu bo spremenila mesečna naročnina, brezplačno zamenjate za katerikoli drug fiksni paket iz naše redne ponudbe," pravijo na Telekomu. Seznam fiksnih naročniških paketov, ki se bodo podražili, lahko najdete tukaj.

Občutno se bodo podražili tudi opomini. Opomin za fizične osebe je zdaj zastonj, po novem pa bo stal največ 1,59 evra, e-opomin pa največ 95 centov. Strošek opomina sicer znaša toliko, kot znašajo zamudne obresti na dolgovani znesek. Pri pravnih osebah se bo pisni opomin podražil z dveh na pet evrov, e-opomin bo stal dva evra.

"Od 1. maja 2023 dalje boste naročniki klasičnih oziroma fiksnih in mobilnih storitev, ki prejemate e-račun, v primeru morebitnega neplačila opomine prejemali v elektronski obliki (e-opomin). Ob tem se z navedenim datumom spremeni cena stroška pisnega opomina in začne obračunavati strošek e-opomina za pravne osebe ter strošek opomina za fizične osebe," so pojasnili na Telekomu.

Telekom Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"V zadnjem letu se soočamo s spremenjenimi tržnimi razmerami in dvigom stroškov na različnih segmentih poslovanja, ki so posledica sprememb cen energentov, spremenjenih stroškov dela in višjih stroškov financiranja. Da bomo uporabnikom tudi v prihodnje zagotavljali najboljšo uporabniško izkušnjo tako v domačem omrežju kot tujini, bomo s 1. majem 2023 prilagodili cene določenih fiksnih storitev, in uvedli nekatere druge spremembe," so pojasnili.

Aplikacija za pametne televizorje kjerkoli, a vsaka se zaračuna

Uporabnikom aplikacije NEO TV Lite za pametne televizorje bodo s 1. majem 2023 omogočili uporabo aplikacije na vseh podprtih televizorjih, na primer na vikendu ali drugih lokacijah v Sloveniji in na Hrvaškem ter v drugih državah članicah EU. A pozor, naročnina se trenutno zaračunava samo za prvi televizor, od 1. maja 2023 dalje pa se bo zaračunala za vsak pametni televizor, na katerem bo aplikacija naložena in prijavljena. Poleg tega se bo mesečna naročnina zvišala z 1,49 evra na 1,90 evra z DDV.

S 1. majem 2023 se spreminjajo tudi cene nekaterih programskih opcij, in sicer programske opcije RUS5+ s 5 evrov z DDV na 6,99 evra z DDV, programske opcije Balkan s 7,99 evra z DDV na 8,99 evra z DDV in programske opcije Eksplozivni s 5,95 evra z DDV na 6,99 evra z DDV.

Dva komunikatorja gresta iz uporabe, treba ju je zamenjati

Ob tem so v Telekomu še opozorili, da bosta dva starejša TV-komunikatorja BOX S (modela Netgem N7700 in N7800) 28. novembra 2023 prenehala delovati. "Oba TV-komunikatorja delujeta na starejši tehnologiji, ki ne omogoča posodabljanja, zato je slabša tudi uporabniška izkušnja spremljanja televizije. Prav tako ne omogočata spremljanja vseh TV-vsebin in predvajanja najnovejših videokodekov, ki jih uporablja vedno več ponudnikov videovsebin," so pojasnili.

Stare komunikatorje lahko stranke brezplačno zamenjajo ob obisku Telekomovega centra, kamor lahko prinesete staro opremo. Nov sprejemnik lahko naročite tudi s klicem na brezplačno številko 080 8000. Prvi najemni TV-komunikator NEO Smartbox je brezplačen, za drugega in vsakega naslednjega pa najemnina znaša 3,90 evra z DDV mesečno. 

Komur podražitev ni všeč, gre lahko drugam

Kdor se s podražitvami ne strinja, ima pravico v roku 60 dni od prejema obvestila odstopiti od naročniške pogodbe brez plačila kakršnihkoli dodatnih stroškov (na primer stroškov prekinitve naročniškega razmerja oziroma drugih administrativnih stroškov, pogodbenih kazni, zneskov prejetih ugodnosti ali drugih dogovorjenih nadomestil), razen zapadlih in neplačanih obveznosti.

Na primer: Naročnik je kljub odstopu od naročniške pogodbe dolžan plačati račune za opravljene storitve in poravnati obveznosti iz naslova nakupa terminalske opreme oz. drugega blaga po akcijski ceni zaradi prekinitve naročniškega razmerja pred iztekom obdobja vezave naročniškega razmerja.

Naročniki so v primeru odstopa od naročniške pogodbe dolžni plačati nadomestilo za terminalsko opremo, ki so jo prejeli po akcijski ceni in jo obdržali. Če se odločijo, da bodo Telekomu Slovenije vrnili terminalsko opremo, jo lahko vrnejo v stanju, v kakršnem jim je bila izročena, ob upoštevanju njene normalne rabe. V tem primeru bodo zanjo plačali uporabnino za čas uporabe, Telekom Slovenije pa jim bo vrnil kupnino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 08:04 01.april 2023.

    Tudi TELEMACH pošilja enaka sporočila ....pa to žal ni 1.APRIL

  • dusan72 22:39 31.marec 2023.

    Kakorkoli obrneš, akcije gor ali dol... Če potegneš črto in potegneš črto, da si 2 leti naročnik določenega operaterja... so vsi po vrsti tam nekje. Ljudi zavede "prvo leto samo 9,99€" nihče pa ne pomisli, da bo naslednje leto 60€ ...prikaži več in si povprečno na recimo 30€,

  • Avatar jezeran
    jezeran 20:21 31.marec 2023.

    Koliko kilometrov povezav oziroma kablov je bilo položeno solidarnostno, zdaj nas pa cuzajo do nezavesti. Sramota, prodali smo se za tistih par certifikatov. Lopovščina, katere ni nikjer na svetu. Spomnite se kdo je to uvedel