Slovenija
7 ogledov

Telekom kljub zlorabi položaja ne bo oglobljen

Nadzorniki so izvolili novo vodstvo. Žurnal24 main
Urad za varstvo konkurence ugotavlja, da je Telekom Slovenije dve leti zlorabljal prevladujoči položaj na veleprodajnem trgu govorne telefonije.

Urad za varstvo konkurence tako v dopolnilni odločbi ugotavlja, da je Telekom Slovenije od 28. aprila 1998 do 11. februarja 2000 zlorabljal prevladujoči položaj na veleprodajnem trgu govorne telefonije (ISDN) za zagotavljanje ozkopasovnega dostopa do interneta končnim uporabnikom. To je počel s tem, da je družbi ABM neutemeljeno zavračal vključitev številke iz posebne skupine 0880 za ponujanje klicnega dostopa do interneta, so sporočili iz ABM. Z isto dopolnilno odločbo je urad drugi dve zahtevi družbe ABM glede ugotavljanja zlorabe prevladujočega položaja Telekoma zavrnil. Omenjeni zahtevi se nanašata na zavračanje selitve zakupljenega voda in zavračanje vzpostavitve medomrežne povezave.

Postopek končan po osmih letih
Urad je tako ta teden končal postopek, ki ga je uvedel pred osmimi leti na zahtevo družbe ABM zaradi ugotavljanja štirih domnevnih zlorab prevladujočega položaja Telekoma Slovenije. Glede ene od štirih zlorab – diskriminacija družbe ABM pri prodaji ISDN-paketov, v katerih so bile samo Siolove zgoščenke za dostop do interneta – je urad izdal delno odločbo že julija 2000. Ta odločba je postala pravnomočna 5. septembra letos s sodbo upravnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Telekoma Slovenije proti uradu zaradi odprave odločbe, pojasnjujejo v družbi ABM. Sicer pa je po besedah direktorja urada Andreja Plahutnika z izdajo dopolnilne odločbe zadeva za urad za varstvo konkurence za zdaj končana. "Za zdaj pravim, ker se tovrstne odločbe vedno potem znajdejo v sodni presoji, kar je seveda legitimna pravica vseh strank, tako družbe ABM, če meni, da bi morali odkriti še kakšno drugo kršitev v tistih dveh delih, kjer smo jih zavrnili, kot tudi Telekoma, ki mu verjetno ne bo najbolj všeč ta del, kjer smo ugotovili kršitev," je dejal.

Zaradi zastaranja Telekom ne bo oglobljen

Kljub zlorabi prevladujočega položaja Telekoma Slovenije po besedah Andreja Plahutnika ta, zaradi zastaranja, ne bo oglobljen. © BOBO

 
Plahutnik je ob tem še dodal, da kar se samega prekrška tiče, "je zadeva zastarana" . "Tudi če ne bi bila zastarana, ne bi izrekli globe, ker sodi dejanje v čas, ko še nismo bili prekrškovni organ," je povedal Plahutnik. O tem, zakaj je urad za obravnavano ugotovitev potreboval osem let, je dejal le, da tega – glede na to, da je bilo o tem že toliko napisanega, "nekaj korektnega, veliko tudi nekorektnega"  – ne želi komentirati. V Telekomu Slovenije pa so ob tem pojasnili le, da so dopolnilno odločbo prejeli in jo bodo preučili, na osnovi tega pa se bodo potem odločili za nadaljnje korake.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.