Slovenija
31 ogledov

Telekom naj bi uvedel LTE

<biznis> 01.04.2008 Telekom stavba, Bavarski dvor, Ljubljana, foto: Bostja Boštjan Tacol
Telekom naj bi prihodnji teden uvedel mobilno omrežje LTE.

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je za prihodnjo sredo sklical novinarsko konferenco, katere vsebino pa zaenkrat ne želi razkriti. Glede na namige v vabilu in lanske napovedi pa gre pričakovati, da bo verjetno predstavil zagon svojega mobilnega omrežja naslednje generacije LTE. Kot pravijo na Telekomu, "gre za zelo pomemben dosežek" in dokaz, "kako lahko uporabniško izkušnjo kar čez noč izboljšamo za dvakrat ali trikrat".

Telekomov mobilni operater?

Kot piše STA, naj bi s tem mislili predvsem višje hitrosti mobilnega prenosa podatkov, ki jih omogoča nova tehnologija LTE. Ta teoretično podpira hitrost prenosa podatkov do 100 Mbit/s, medtem ko naj bi uporabniki v povprečju v praksi imeli na voljo hitrosti od 20 do 40 Mbit/s.

Telekomov zagon komercialnega omrežja LTE napovedaval že lani. "Gre za omrežje, ki bo dostopen v vseh večjih slovenskih mestih," je na lanski novinarski konferenci povedal predsednik uprave Rudolf Skobe, ni pa želel razkriti, kdaj točno naj bi do zagona prišlo. "LTE bomo uvajali postopoma," je še povedal.

Simobil prvi

LTE (Long Term Evolution - dolgoročna evolucija) je sicer kot prvi že prehitel drugi največji slovenski mobilni operater Simobil.Ta je sredi lanskega leta kot prvi na slovenskem trgu komercialno ponudil LTE-omrežje, in sicer v delu Ljubljane ter na Brniku in Bledu. Pred kratkim so na Simobilu napovedali, da nameravajo z LTE pokriti tudi polovico prestolnice.


Komentarjev 1
  • dino.sepe 08:19 15.marec 2013.

    Tole prehitevanje Simobia in Mobitela s tem omrežjem se mi zdi pretirano. Koliko pametnih telefonov pa je trenutno v pondubi, ki podpirajo to tehnologijo? Pa še tisto nekaj kar jih je so dragi. S tem omrežjem se bodo storitve smao ...prikaži več še podražile, telefoni pa so že itak tako dragi, da si jih lahko privoščijo le nekateri. Namesto da bi recimo na Simobilu porihtali tole sedanje omrežje, ki je naravnost katastrofa že silijo naprej. Nekaterih stavri enostavno ne razumem, zgrešena politika in pa naložbe.