Slovenija
10495 ogledov

Telekom ne bo več opravljal te storitve, poiščite drugega dobavitelja

Telekom Slovenije Saša Despot
Telekom Slovenije bo s 1. januarjem 2022 prenehal z dobavo električne energije končnim uporabnikom.

Telekom Slovenije prek svoje spletne strani obvešča, da bodo z novim letom prenehali z dobavo električne energije končnim uporabnikom. Naročnikom, ki so imeli s Telekomom Slovenije sklenjeno tudi pogodbo o dobavi električne energije, priporočajo, da si čimprej poiščejo novega dobavitelja. "S postopkom izbire novega dobavitelja električne energije pričnite čimprej, saj lahko prehod k drugemu dobavitelju traja dlje časa, tudi do mesec dni. Pogodbo z novim dobaviteljem električne energije je potrebno skleniti najkasneje do 31. decembra 2021," svetujejo.

"Prenehanje dobave električne energije na naročniška razmerja za mobilne, fiksne in ostale komunikacijske storitve nima in ne bo imelo nobenega vpliva." zagotavljajo.

Razloga za takšno odločitev niso navedli, kot pišejo Finance, pa bi lahko iskali razlog v podražitvah elektrike na borzah in premajhnih količinah zakupljene elektrike po cenah, ki bi omogočale dobavo glede na sklenjene pogodbe. 

Telekom svojim uporabnikom dodatne informacije in pomoč nudi na brezplačni številki 080 8000.

Vtičnica, denar, elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj sedaj?

Končni uporabniki, ki jim trenutno električno energijo dobavlja Telekom, morajo do konca decembra skleniti pogodbo z novim dobaviteljem električne energije. Če tega v tem času ne bodo storili, bodo - kot to veleva zakonodaja - s 1. januarjem 2022 prešli na sistem zasilne oskrbe. 

To pomeni, da jim bo elektriko zagotavljal SODO (Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo). Pri tem je treba opozoriti, da je cena električne energije v sistemu zasilne oskrbe višje kot pri ponudnikih električne enegrije. Za gospodinjstva veljajo naslednje tarife: VT - 0,23662 EUR/kWh brez DDV; MT - 0,15406 EUR/kWh brez DDV; ET - 0,21794 EUR/kWh brez DDV. 

Kako zamenjati dobavitelja?

Podrobnejša navodila, kako zamenjati dobavitelja, so na voljo na spletni strani SODO in Agencije za energijo. Pomembno je, da k temu pristopite čim prej. Izbrati je treba novega dobavitelja (seznam je na voljo na tej povezavi). Odjemalec električne energije mora novemu dobavitelju prek spletnega obrazca, elektronske ali navadne pošte oziroma prek telefona izraziti namero o izbiri dobavitelja. Odjemalec lahko pooblasti novega dobavitelja, da v njegovem imenu izvede vse potrebne aktivnosti za uspešno izvedbo menjave dobavitelja.

Po zaključenem postopku menjave začne novi dobavitelj odjemalcu dobavljati energijo v skladu s pogodbenimi določili izbrane ponudbe. Najkasneje 6 tednov po izvedeni menjavi prejme odjemalec zaključni račun, s katerim se poravnajo vse finančne obveznosti iz pogodbenega razmerja s prejšnjim dobaviteljem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:04 29.november 2021.

    Ha ha a Telekom je prodajal elektriko?? A jo je po telefonskem kablu dostavljal odjemalcem??

  • Jean_Dawkins 15:18 29.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Janez_53 15:06 29.november 2021.

    Brez veze, da se je Telekom sploh ukvarjal z dobavo električne energije! Vsak se naj ukvarja s tem, kar obvlada.