Slovenija
131 ogledov

Telemach pravi eno, uporabniki drugo

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Bralko je neznani klicatelj nadlegoval s številnimi klici, bralec je nadležne klice prejemal z različnih številk. Na Telemachu pa so zatrdili, da "podobnih primerov ne poznajo".

Klici ob vseh možnih urah – nihče "ne more" ukrepati
Pred dnevi smo v članku Motijo mir, a nihče ne more ukrepati poročali o primeru bralke, ki jo je neznani klicatelj ob vseh možnih urah nadlegoval s klici. Ker ni grozil, sta ji operater (Telemach) in policija zatrdila, da nimata pravne podlage za ukrepanje.

Zgovarjajo se drug na drugega
Na Telemachu so dejali, da brez sodnega naloga ne morejo izdati podatkov o klicatelju; na policiji pa, da lahko le operater "na primeren način vzpostavi kontakt z uporabnikom klicoče številke (govorimo o zlonamernem klicu in zlorabi omrežja) in ga na kršitve opozori". Za nasvet smo se obrnili tudi na podjetje Pravna varnost, kjer nam je ekipa pravnikov zatrdila: "Edina možnost je policija. Vložiti je potrebno ovadbo, da oseba prejema klice z neznane številke, da se nihče ne oglasi z glasom, spušča pa neke zvoke (diha v telefon), kar povzroča strah in vznemirjenost in to predstavlja neko posredno grožnjo. Policija bi se morala odzvati in pridobiti podatke." Dodali so, da je kljub temu verjetno vseeno najboljša rešitev zamenjava številke ter prepoved objave le-te.

Telemach: "Podobnih primerov ne poznamo." Kaj res?

Po objavi članka se je na nas obrnil še en uporabnik Telemachovih storitev, ki je imel podobno izkušnjo. "Pri nas so se ti klici dogajali z več različnih številk. Ker bi bili vsi postopki preveč dolgotrajni, smo se enostavno odločili za zamenjavo številke. Zdaj težav nimamo več. Mislim, da sta krivi lahko le dve stvari: ali tehnična napaka pri Telemachu (čeprav so meni zagotavljali, da jih nimajo, da so preverjali; so mi pa tudi rekli, da podobnih primerov ne poznajo) ali da se nekdo 'zafrkava' in kliče prek računalnika ter si sposoja druge telefonske številke oziroma neobstoječe. Jaz sem namreč klical nazaj na te številke – v enem primeru je bilo denimo neko župnišče; pri številki, ki se je najbolj pogosto pojavljala, pa ob klicu nazaj sploh ni zvonilo."

Na naše vprašanje, zakaj so mu zatrdili, da podobnih primerov ne poznajo, če sta se samo ti dve zadevi dogajali v istem mesecu, nam na Telemachu niso konkretno odgovorili. Peter Perčič, ki skrbi za odnose z javnostmi, nam je v odgovoru le priznal, da jim tovrstni primeri niso čisto neznani: "Naj vam povem, da je tovrstnih primerov res malo."

Prav tako nismo dobili odgovora, ali vseeno ne dopuščajo možnosti tehnične napake, na katero je pomislil bralec. Perčič je dejal še, da "do blokade telefonske številke klicatelja lahko pride, vendar jo morate podati pisno. Izvesti jo mora lastnik, naročnik priključka v vašem gospodinjstvu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.