Slovenija
24 ogledov

Tema seje "trapasta" in "plehka"

"Magajna je kršil dogovor in se pogovarjal mimo naju, kot da midva ne bi imela n Žurnal24 main
Odbor DZ za notranjo politiko se je na nujni seji seznanil z ravnanji policije in pravosodja v primeru obravnave trupla na levem bregu Mure pri Hotizi konec januarja. V SDS ostajajo nezadovoljni.

Kljub zagotovilom pristojnih, da ravnanje slovenskih organov ni prejudiciralo meje s Hrvaško, člani odbora iz vrst SDS, ki so sklic seje zahtevali, s podanimi zagotovili niso bili zadovoljni.

V SDS so tako predlagali tudi sklep odbora, po katerem bi vlado pozvali, da s svojimi ravnanji in dejanji oblastnih organov na levem bregu Mure uveljavlja stanje z dne 25. junija 1991, ko so območje, ki sicer sodi pod hrvaški kataster, nadzorovali slovenski organi.

Z drugim predlogom sklepa pa bi odbor ministru za pravosodje in vrhovnemu sodišču predlagal, da opravita nadzor nad delom predsednika murskosoboškega okrožnega sodišča. Oba predloga sklepov sicer nista dobila večinske podpore odbora.

"Povzročamo konflikt, kjer ga ni"
Do zapleta na spornem ozemlju je prišlo 22. januarja, ko je ogled trupla starejše slovenske državljanke, sicer najdenega na slovenskem, levem begu Mure, opravila hrvaška policija. V SDS, ki je predlagal sklic seje odbora, so opozarjali na nasprotujoče si izjave pravosodnih in policijskih organov.

Policija namreč trdi, da se je dežurni preiskovalni sodnik iz Murske Sobote Branko Palatin izrekel za nepristojnega za obravnavo tega primera, češ da je truplo najdeno na hrvaški strani katastrske meje. Vrhovno sodišče pa trdi, da se je odrekel ogleda trupla, ker na njem ni bilo znakov nasilja in ker je imel sočasno drugo delo.

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes zagotovil, da Generalna policijska uprava ni podala nobenih usmeritev policistom, niti niso "peli telefoni" z namenom, da bi skušali kaj prikriti. Predvsem pa je policija upoštevala skupno izjavo o izogibanju incidentom iz leta 2005 in s svojim ravnanjem ni prejudicirala meje, je pojasnil Goršek. Podobnega mnenja je bil državni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah, ki je poudaril, da v mandatu te vlade ni prišlo do odrekanja jurisdikciji na omenjenem ozemlju. Hkrati je opozoril, da ni potrebno povzročati konfliktnih situacij tam, kjer jih ni.

SDS nezadovoljna
Jožef Jerovšek (SDS) je nasprotno ocenil, da je prišlo do zavestnega prejudiciranja meje v korist Hrvaške ter se vprašal, ali bo kdo za to odgovarjal oziroma odstopil. Njegov strankarski kolega France Cukjati pa je dejal, da ni problem v samem dogodku, saj "se tudi nerodnosti zgodijo". Po njegovem mnenju je pomembnejše, ali so policisti ravnali samostojno oziroma od kod so dobili navodila, da obravnavo trupla prepustijo hrvaškim organom.

Bogdan Čepič (SD) je poslancem SDS očital, da želijo iz neke "žalostne zgodbe" narediti politično zgodbo. Po njegovih besedah je v tej zgodbi pomembnejše, da so se slovenski in hrvaški organi dogovarjali in da ni prišlo do incidentov.

Nepovezani poslanec Franc Žnidaršič je zahtevo za sklic seje označil za "traparijo" in napovedal, da bo v prihodnje ob tako "plehkih" zadevah obstruiral seje odbora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.