Slovenija
15 ogledov

Temni oblaki nad mariborskim županom

Slovenija 27.06.13, dr. Andrej Fistravec, zupan mestne obcine Maribor, intervju, Nino Verdnik
Poleg kazenske ovadbe mariborskega župana Andreja Fištravca doletela še prijava komisiji za preprečevanje korupcije.

Prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) je podala Lista za pravičnost in razvoj (LPR). Njen predsednik Stojan Auer je dejal, da so se za prijavo odločili zaradi po njihovem sporne sklenitve podjemne pogodbe za svetovanje med županom Andrejem Fištravcem in mestnim svetnikom Andrejem Verličem

Verlič naj bi od začetka junija do konca novembra letos, tudi po jesenskih županskih volitvah, prejemal 800 evrov neto mesečno. Njegove naloge v tem času pa naj bi zajemale svetovanje pri pripravi in organizaciji pomoči pobratenemu srbskemu mestu Kraljevo, pripravo delovne akcije mladih gasilcev v Kraljevu ter organizacijo obiska direktorjev komunalnih podjetij v omenjenem mestu. Poskrbel naj bi tudi za priprave na podpis dogovorov o sodelovanju med podjetji obeh mest ter za vzpostavitev predstavništva Maribora v Kraljevu ter predstavništva Kraljeva v štajerski prestolnici. 

"Gre za nekdanjega Kanglerjevega podžupana, ki je v veliki meri vplival na odločitve v prejšnji mestni upravi ter bil tesen sodelavec nekdanjega župana, zoper katerega je protestiralo vstajniško gibanje, danes pa je to tesen sodelavec aktualnega župana. Gre za šolski primer politične korupcije, po naši oceni pa za sum kršitve določil o omejitvah oziroma prepovedi poslovanja po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije," je dejal Auer in dodal, da so prijavo podali v ponedeljek. Od KPK pričakujejo, da bodo zadevo preučili in primerno ukrepali. 

Z MOM so potrdili, da so sklenili podjemno pogodbo z Andrejem Verličem, poveljnikom civilne zaščite MOM, ki pa niso v sklopu opravljanja nalog poveljnika civilne zaščite. Dodali so, da Verlič za naloge poveljnika civilne zaščite ne dobiva plačila. Na službi za zaščito in reševanje je zaposlena ena oseba, ki pa ni kvalificirana za vodenje in upravljanje projektov, ki so predmet podjemne pogodbe. 

Podjemne pogodbe bo zagovarjal še naprej

To pa ni edina zadeva, s katero se bo moral mariborski župan ukvarjati. Mariborski kriminalisti so namreč proti trem osebam vložili kazensko ovadbo zaradi zlorabe uradnega položaja. Med ovadenimi naj bi bil tudi Fištravec. Najbolj naj bi bodlo v oči sodelovanje z Markom Kovačičem, na katerega naj bi župan prenesel pooblastila, ki naj bi lahko bila več kot le svetovalska, so včeraj poročali mediji.

"Poudariti želim, da z ovadbo nisem seznanjen, tako kot vi pa sem v medijih zasledil namigovanja, da bi naj šlo za domnevno prekoračitev pooblastil pri sklepanju podjemnih pogodb z nekaterimi sodelavci na MOM," je v včerajšnjem odzivu na novico zapisal Fištravec. 

Poudaril je, da pooblastil ni prekoračil v nobenem primeru. "Sklepanje takih pogodb v javni upravi bom tudi vedno zagovarjal kot sistemsko rešitev v primeru, da gre za naloge, ki imajo jasno zastavljene cilje ter merljive rezultate dela, saj je to alternativa bohotenju birokracije, ki je imamo v Sloveniji že preveč. Podjemno pogodbo lahko namreč s sodelavcem, ki ne dosega zastavljenih ciljev zlahka odpovemo," o podjemnih pogodbah pravi Fištravec. 

Fištravec od organov pregona pričakuje, da bodo preiskali tudi primere oškodovanja javnega premoženja iz preteklosti, ki so že bili prijavljeni. Pri tem je izpostavil visoko preplačilo parcele projekta MAKS, ki ga je ugotovila revizija poslovanja podjetja ZIM, in škodljive pogodbe za radarje.

Najprej pomagal, sedaj proti

Vodstvo Mestne občine Maribor (MOM) se je odzvalo na trditve mariborskega občinskega sindikalista Gorana Rajića, nekdanjega županovega svetovalca, ki je za Večer dejal: "Vse mandatne, podjemne, avtorske in druge pogodbe so namreč v javni upravi daleč od dovoljenega."

Kot izpostavljajo na MOM, je bil Rajić tisti, ki je "direktorju mestne uprave Marku Žuli predlagal celo prireditve podjemnih pogodb po njegovih predstavah". Kot dokaz na MOM navajajo elektronsko pošto, v kateri je Rajić poslal popravljeno verzijo podjemne pogodbe Saše Pelka.

Rajić je v elektronski pošti zapisal, da pošilja popravljeno verzijo podjemne pogodbe, v kateri so upoštevane rešitve, o katerih so se dogovorili. Ob tem je dodal dve opozorili, o katerih bi se po njegovem mnenju morali poenotiti. Prvo opozorilo se nanaša na skrbnico pogodbe, ki mora biti po njegovem mnenju vodja notranje organizacijske enote, v katero vsebinsko sodi problematika, ki je predmet pogodbe. Drugo opozorilo pa se nanaša na dolžino plačilnih rokov. Rajič je menil, da bi bili 20 dnevni plačilni roki primernejši od 30 dnevnih. 

Na MOM za konec dodajajo, da je Rajić parafiral domnevno sporni podjemni pogodbi Alenke Kocjančič in Saše Pelka. "Vsi ostali komentarji stališč g. Rajića po mnenju vodstva mestne uprave so odveč,“ so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.