Slovenija
12181 ogledov

Temperature od ledišča do 30 stopinj

Termometer
Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

Temperature v zadnjih dneh močno nihajo, kar je posledica jasnega vremena in suhega ozračja. "Ponoči se ozračje hitro ohladi, čez dan pa se ob prisotnosti sonca pospešeno segreje," pravijo pri Agenciji za okolje. "Pri takšnem tipu vremena se še posebej odrazijo krajevne značilnosti, glede na oblikovanost površja, rastje in bližina morja."

Na Babnem polju zjutraj blizu ledišča

Najbolj izrazit dnevni hod ima po merjenjih Arsa postaja Babno polje, ki je mrazišče, zato se proti večeru začne hitro ohlajati. "Nastane plitvo jezero hladnega zraka," razlagajo pri Arsu. "Temperatura še pred sončnim zahodom pade za 10 stopinj Celzija, hitrost ohlajanja se tekom noči zmanjša. Najnižjo temperaturo beležimo v času sončnega vzhoda ali nekaj deset minut po tem, ko sonce že vzide."

Kjub izjemno toplemu vremenu v teh dneh so na Babnem polju jutra še sveža, le kakšno stopinjo nad lediščem. "V prvih treh urah temperatura skokovito naraste za okoli 15 stopinj Celzija," pojasnjujejo pri Arsu. "Ta skok je povezan z mešanjem hladnega zraka v mrazišču z mnogo toplejšim iz okolice in segrevanjem zaradi sončnega sevanja. Naraščanje temperature nato oslabi. Običajno je najvišja temperatura dosežena sredi popoldneva."

Pri Črnomlju preko 30 stopinj

Drugačen je potek temperature na postaji Dobliče Črnomelj, ki je v preteklih dneh izmerila najvišjo temperaturo v Sloveniji. "Včeraj se je segrelo celo do 30,4 stopinj celzija," navajajo pri Arsu. "To je le nekaj desetink pod aprilskim rekordom."

Bistvena razlika glede na Babno polje je izrazitejši maksimum in segrevanje v popoldanskem času. "Najpomembnejšo vlogo pri tem, to je tudi razlog, da v Beli krajini pogosto izmerimo temperaturne rekorde, ima šibak jugozahodni veter," še razlagajo pri Arsu. "Zrak se iz višjih delov spušča in segreva proti nižini. Zanimiva je tudi upočasnitev ohlajanja okoli polnoči. Razlog za takšno motnjo so nočni vetrovi z okoliških pobočij, ki se ravno v tem času okrepijo."

Najmanjše razlike v Portorožu

Najmanjšo razliko med najnižjo in najvišjo temperaturo ima postaja Letališče Portorož. "Zaradi obalne lege ima pomembno vlogo temperatura morja, ki je sedaj okoli 17 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu. "Njen vpliv je odvisen predvsem od smeri vetra. Veter s celine, ki mu pravimo burin, piha od poznega popoldneva čez noč do sredine dopoldneva. V tem času je vpliv morja manjši, zato sta v tem času tudi segrevanje in ohlajanje izrazitejša. Od sredine dopoldeva pa do poznega popoldneva pa piha veter z morja, ki mu pravimo maestral. V tem času je vpliv morja izrazitejši, zato se tudi temperatura ustali. Ob zelo izrazitem obratu vetra se včasih zgodi, da najvišjo temperaturo beležimo v dopoldanskem času, preden zapiha maestral."

Jutri popoldne plohe

In kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh? Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno sončno vreme, v hribovitem svetu zahodne Slovenije se bo čez dan zmerno pooblačilo. "Pihal bo jugozahodnik," navaja Arso. "Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 stopinj Celzija."

Jutri bo oblačnost naraščala, več jasnine bo v južni polovici države. "Popoldne se bodo od severa pričele pojavljati krajevne padavine, deloma plohe in nevihte," pišejo pri Arsu. "Na Primorskem bo večinoma suho. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zvečer šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 15, najvišje dnevne od 16 do 23, na jugovzhodu do 26 stopinj Celzija."

V petek nekoliko hladneje

V petek dopoldne bo pretežno oblačno, popoldne se bodo oblaki trgali. "Večinoma jasno bo na Primorskem, burja bo čez dan oslabela," navajajo pri Arsu. "Nekoliko hladneje bo. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastala kakšna ploha. Spet bo topleje."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od sobote naprej plohe

Od sobote do srede bo nad Alpami šibko območje visokega zračnega tlaka. V višinah bo ob jugozahodnem vetru dotekal k nam razmeroma hladen zrak.

"Od sobote do srede bo povečini sončno, predvsem popoldne pa bodo možne krajevne plohe in posamezne nevihte," še navajajo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo večinoma nad 20 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.