Slovenija
10217 ogledov

Temperature že pod ničlo. Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Mrzlo jutro Profimedia
Temperature so se ponekod spustile pod ničlo.

Prebudili smo se v mrzlo jutro, s temperaturami, ki so se ponekod spustile celo pod ničlo. "Babno polje se od septembra poslavlja z jutranjo temperaturo -1 stopinja Celzija," so na Twitterju zapisali pri Arsu. "V Novi vasi smo izmerili 0, na Jezerskem in v Ratečah 1 ter v Logatcu in Postojni 2 stopinji Celzija."

Popoldne sončno vreme

Agencija za okolje za popoldne napoveduje sončno vreme. "Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu. "Jutri bo sprva pretežno jasno in po nekaterih nižinah megleno. Čez dan se bo predvsem v zahodni in delu osrednje Slovenije oblačnost povečala. Popoldne bo na Primorskem in Notranjskem občasno rahlo deževalo. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju 13, najvišje dnevne od 17 do 22 stopinj Celzija."

V petek bo v vzhodnih krajih večinoma suho, predvsem v Prekmurju bo še dokaj sončno. "Drugod bo oblačno, občasno bo deževalo," napovedujejo pri Arsu. "Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. V soboto se bo veter okrepil. Sprva bo deževalo predvsem v zahodni polovici Slovenije, popoldne se bodo padavine razširile nad vso državo, vmes bodo tudi nevihte. Zvečer bo dež od zahoda ponehal."

Nad osrednjim delom Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka. "Nad naše kraje od severozahoda doteka toplejši in občasno nekoliko bolj vlažen zrak," pišejo pri Arsu.

Od 4. do 9. oktobra

Od nedelje do petka bo zahodna in del srednje Evrope predvidoma pod vplivom obsežnega in globokega ciklonskega območja s središčem nad Britanskim otočjem. "Nad nami bo pihal topel in vlažen jugozahodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Proti koncu obdobja se bo nad Sredozemljem in Balkanom lahko zgradilo šibko območje visokega zračnega tlaka, napoved je še precej negotova."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V nedeljo bo deževalo predvsem na zahodu, v ponedeljek čez dan pa prehodno spet povsod. "V torek bodo padavine nekoliko manj verjetne, od srede do petka pa bo glavnina padavin spet predvidoma na zahodu," še pišejo pri Arsu. "Prevladoval bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma med 15 in 20 stopinj Celzija."

V začetku oktobra dinamično vreme

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da se začenja drugi jesenski mesec, ki bo vsaj v prvi dekadi precej dinamičen. "Obeta se večinoma stacionarna dolina nad severozahodno Evropo, ki se bo vsaj deset dni obnavljala, hkrati pa bo nad zahodno Rusijo območje visokega zračnega pritiska," napovedujejo pri Ciklon.si. "Vremenske fronte bodo občasno vplivale na vreme pri nas, prva nas bo prešla v soboto."

Dobra novica za ljubitelje meteorologije je, da bo najbolj natančen vremenski model ECMWF z oktobrom odprl nekaj več...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Sreda, 30. september 2020

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.