Slovenija
27 ogledov

Tepejo nas banke in obresti

Infografika Žurnal24 main
Za obresti bomo letos odšteli skoraj dvakrat toliko kot leta 2009.

Letos bo primanjkljaj države znašal 1.999 milijonov evrov ali 5,7 odstotka BDP, je včeraj objavil statistični urad in podatke poslal Eurostatu skladno s postopkom o presežnem primanjkljaju. Evropska komisija namreč proti Sloveniji vodi postopek zaradi previsokega primanjkljaja.



"Glavni razlog, da je primanjkljaj 1,9 odstotne točke višji, kot je bil lani, je dokapitalizacija bank, poleg tega pa še višje obresti za dolg,"
je pojasnil Andrej Flajs, vodja sektorja za makroekonomske statistike na statističnem uradu.

705 milijonov več kot lani

Za dokapitalizacije bank bomo letos predvidoma plačali 559 milijonov evrov več kot lani (444 milijonov evrov smo porabili že v prvem polletju), za obresti na okrog 20 milijard dolga pa bomo letos plačali 146 milijonov evrov več kot lani, kar skupaj znese 705 milijonov evrov več stroškov kot lani.

Prispevki od davkov so se v drugem četrtletju leta v primerjavi z letom prej nominalno zvišali za 0,3 odstotka, a so prihodki od prispevkov za 4,1 odstotka nižji kot leto prej. Flajs meni, da je to temeljna težava javnih financ, saj je zaradi padca prihodkov od prispevkov v pokojninski in zdravstveni blagajni 250-milijonska luknja. Pokojninsko napolni država, zdravstvena pa minus prenaša na izvajalce.

Komentarjev 1
  • ennanova 08:34 01.oktober 2013.

    Socialno varstvo na psuKruto dejstvo v tej državi, ki postaja vse bolj očitno je, da imajo zaporniki v slovenskih zaporih veliko boljše pogoje za življenje kot pa starostniki v domovih za ostale, ki so celo življenje delali, da so ...prikaži več prišli do svoje pokojnine, a s to ne uspejo pokriti mesečne oskrbnine doma. Tudi država dodaja večji dnevni prispevek za njihovo bivanje v zaporu in zapornikom se ne zapleni premoženja, da bi z njim poplačalo stroške bivanja in celotnega postopka njihove kazni, kajne?In potem nam na ministrstvu hočejo prodajati bučke o socialnem varstvu do leta 2020? http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/1211-socialno-varstvo-na-psu