Slovenija
26 ogledov

Teran je naš in ne hrvaški

vino, alkohol, pijača Žurnal24 main
Hrvaška Terana ne bo smela prodajati ne na evropskem trgu ne na Hrvaškem.

"Hrvaška ni izrazila nasprotovanja, ko je Slovenija teran registrirala kot zaščiteno označbo porekla," je pojasnil tiskovni predstavnik evropskega komisarja za kmetijstvo Daciana Ciolosa, Roger Waite. "Prav tako tega vprašanja ne pokriva pristopna pogodba. Tako je teran na trgu EU v skladu s pravili EU zaščiten kot slovenski in od 1. julija nobeno hrvaško vino ne more na trg s tem imenom.

V Sloveniji in drugih članicah unije tako že sedaj ni dovoljeno prodajati neslovenskega vina s tem imenom, po vstopu Hrvaške v unijo pa ne bo dovoljeno niti na hrvaškem trgu.

Hrvaška je ob tem napovedala "zagon pravnih ukrepov". Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je ob tem povedal: "Pri tej zgodbi nekega strašnega razvoja ne bo, gre za evropski pravni red."

Komentarjev 3
  • Chazy Chazz 19:43 22.april 2013.

    vauu res sem ponosen na ta žurnal am najprej bašete da je dobil Messi zeleno luč na konc se je izkazalo da je še ni nato edini dober članek ki danes govori o Teranu ki ima vse skupaj 100 besed ...prikaži več namesto 1000 ali več ( kot kaže vam Hilda piše članke ) am imam pa vprašanje za žurnal: zakaj morete blatiti Hrvaško kot eno državo ki samo posnema stvari in ki ne dela popolnoma nič ???? Že zj so v težavah brez nas in EU ker vse kar so oni hotli registrirati ogromno stvari pa jih niso mogle in dajem žurnalu nalogo da poiščete stvari ki jih mi ne mormo ali nismo mogli registrirati v EU? pa še to morm omenit vino Teran ima skoraj vsaka država ki ima možnosti za vinograd pač okolje bla bla bla Ali ste vi 100% prepričani da je Teran slovenski pa kdaj je bil prijavljen kot prodajno vino in kdaj so prvi zapisi o teranu in v sloveniji tako drugot ? Imam pa še zadnjo vprašanje za vas bralci mislite da so dejansko vse stvari naše kot vam govori politika ne pa zgodovina ? Hvala :)

  • saramara 19:01 22.april 2013.

    Ma kaj niste morali na to temu skupaj spraviti vec kot sest stavkov? Clanki na VIPu so dvakrat daljsi od tega tukaj, pa verjetno to ljudi bolj zanima kot pa kaj danes delata Murko in LaToya.

  • titty 18:30 22.april 2013.

    Upam, da bodo Hrvati to spoštovali!