Slovenija
64 ogledov

Terme Maribor prodane Platanusu

Rokovanje Shutterstock
Družbi Sava in NFD Holding sta z družbo Platanus iz Maribora v petek podpisali pogodbo o prodaji skupaj 86,57-odstotnega deleža v Termah Maribor.

NFD Holding je prodal 72,01-odstotni delež v največjem mariborskem ponudniku nočitvenih zmogljivosti, Sava pa 14,56-odstotni delež, sta družbi danes sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

NFD Holding iz Ljubljane je prodal 1.646.538 delnic Term Maribor, kar predstavlja celoten sveženj delnic v lasti NFD Holdinga. Odprodaja pomeni nadaljevanje procesov dezinvestiranja in razdolževanja družbe, so sporočili iz NFD Holdinga.

Kranjska Sava je prodala 332.924 delnic Term Maribor. Dezinvestiranje finančnih naložb Save je del strategije poslovno-finančnega prestrukturiranja skupine Sava do leta 2014, so zapisali v družbi.

O novih odločitvah bodo najprej izvedeli zaposleni

Družba Platanus, ki naj bi bila v rokah ruskih investitorjev in jo v Sloveniji zastopa odvetnik Matjaž Kirbiš, se je za nakup večinskega deleža mariborske družbe zanimala že pred časom in takrat tudi plačala milijon in pol evrov kupnine. Takrat so v podjetju tudi sklicali skupščino, na kateri bi novi lastnik dobil svoje nadzornike, med njimi tudi odvetnika in Platanusovega direktorja Olega Derkača. Ker celotna kupnina takrat ni bila poravnana, sta zdaj že nekdanja lastnika Term nadzornike sicer zamenjala, vendar s svojimi predstavniki.

Novi lastniki nameravajo o svojih načrtih najprej seznaniti zaposlene, kmalu pa tudi širšo javnost. Kot je za Dnevnik povedal Derkač, so na podlagi pozitivnih ugotovitev o razvojnih možnostih Term Maribor ocenili, da družba razpolaga z močnim kadrovskim in infrastrukturnim potencialom, ki lahko s še tesnejšim sodelovanjem s slovenskim gospodarstvom ter z optimizacijo poslovanja doseže zastavljene načrte.

Preteklo poslovno leto "zaključili uspešno"

Zadnje mesece so se v igri za nakup Term Maribor pojavili vsaj še eni kandidati, tudi ti pa naj bi imeli v ozadju ruski kapital. Sicer uradno britanski sklad Venture Investments Yield Management (VIYM) je namreč že opravil skrbni pregled in poslal tudi zavezujočo ponudbo, a so bila pogajanja neuspešna. VIYM, ki ga je v Sloveniji zastopal ptujski podjetnik Bojan Držaj, je pretekli teden zaradi predolgega usklajevanja odstopil od nakupa.

V Termah Maribor, ki jih bo do skupščine podjetja in imenovanja novih nadzornikov vodil Zoran Bošković, so po propadlem dogovarjanju z VIYM pretekli teden dejali, da bodo, kot doslej, še naprej skrbeli za uspešnost poslovanja in nemoteno izvajanje storitev za goste.

"Preteklo poslovno leto smo zaključili uspešno. Konkretneje bomo o rezultatih poslovanja družbe javnost seznanili, ko bomo zaključili z revidiranim poročilom poslovanja, kar bo predvidoma v začetku naslednjega meseca," je še povedala Darja Slivnjak, ki je v podjetju zadolžena za odnose z javnostmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.