Slovenija
21 ogledov

"Terminali so izsiljevanje"

Tudi na italijanski strani vlada odpor do terminalov. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Poslanci so na izredni seji o plinskih terminalih med drugim sprejeli sklep, s katerim vlado pozivajo, naj sprotno pisno obvešča DZ o dogajanju v zvezi z umeščanjem plinskih terminalov.

"Vlada in ministrstvo poslancev ne obveščata, to je glavni problem, ki ga želimo danes izpostaviti," je poudaril poslanec SDS Danijel Krivec in izpostavil, da je premier danes po seji vlade dejal, da pričakuje, da bo terminal v Žavljah okoljsko sprejemljiv.

Največja opozicijska stranka je namreč nezadovoljna z (ne)odzivom na izjave italijanske okoljske ministrice Stefanie Prestigiacomo, da so za Italijo pogovori s Slovenijo o tej temi končani. V SDS zato zahtevajo, naj vlada zavzame jasno stališče do tega vprašanja.

"Ob tej odločitvi bi pričakovali večjo odločnost okoljskega ministra Roka Žarnića in naše vlade," je dejal poslanec SDS Danijel Krivec in se vprašal, v čigavem interesu deluje evropski komisar za okolje Janez Potočnik. "Pričakovati je bilo, da se bo odločno oglasil in podprl slovensko vlado pri tej enostranski odločitvi Italije," je še poudaril.

Potočnik je v Bruslju pojasnil vlogo Evropske komisije pri urejanju vprašanja plinskih terminalov. Želi namreč, da je slovenska javnost s tem dobro seznanjena in da se vprašanje obravnava resno, ne pa s ciljem nabiranja političnih točk. Ob tem Sloveniji in Italiji "toplo" priporoča, naj nadaljujeta pogovore.

Žarnić je pojasnil, da je minuli četrtek vlada naložila ministrstvu za okolje ter medresorski komisiji za plinske terminale, da nadaljujeta s tehničnimi sestanki za čezmejno presojo vplivov na okolje za načrtovane plinske terminale v Tržaškem zalivu.

Premier Borut Pahor se je o tej temi z italijanskim kolegom Silviem Berlusconijem pogovarjal že v nedeljo v Libiji, a včeraj ni želel razkriti podrobnosti pogovorov.

"Slovenija bi morala že vložiti tožbo"
"Vlada bi morala že lani vložiti tožbo proti Italiji," je vnovič poudaril predsednik nevladne organizacije Alpe Adria Green Vojko Bernard. Meni, da je vlada na tem področju dokaj mlačna in ne bo sprejela korakov, potrebnih za vložitev tožbe. Pahor je sicer tožbo pred dnevi že napovedal, a dodal, da z njeno vložitvijo ne želijo hiteti, saj hočejo zagotoviti, da jo bo Slovenija tudi dobila.

Bernard je izjavo italijanske okoljske ministrice ob tem označil za povsem nekorektno in dodal, da gre zgolj za italijansko izsiljevanje v zvezi s tretjim pomolom Luke Koper. Italijanska stran namreč ne želi dati soglasja k njegovi izgradnji, češ da je ekološko vprašljiv. Dodal je še, da ne nasprotujejo sami izgradnji plinskih terminalov. "Slovenski, italijanski in hrvaški strani smo predlagali opuščene ploščadi pri Puli, a za to ni bilo posluha," pojasnjuje Bernard.

Ali meni, da bodo terminali v Žavljah na koncu kljub vsemu postavljeni? "Do postavitve terminalov v Žavljah ne bo prišlo, saj jo izpodbijamo pri Evropski komisiji ter rimskem upravnem sodišču, skupaj s še dvema italijanskima in eno slovensko občino," še pravi Bernard.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.