Slovenija
10 ogledov

Terminskega načrta še ni

daljnovod ELES
Beričevo–Krško. Podpisali za stebre, montirali jih bodo enkrat prihodnje leto.

Posavje, Dolenjska. Jeseni naj bi začeli opravljati terenska dela na trasi daljnovoda Beričevo–Krško, kdaj točno in kje najprej, pa, kot so nam povedali iz družbe Elektro-Slovenija (Eles), še ni znano.

Natančen terminski načrt vseh del na terenu bodo narekovali postopki, ki jih morata pred tem opraviti izvajalca, konzorcij Dalekovod in Elektroservisi, s katerim je Eles pred dnevi podpisal pogodbo za izdelavo, dobavo in montažo jeklenih konstrukcij daljnovoda.

“Znesek pogodbe je 28,5 milijona evrov, kar je 45 odstotkov predračunske vrednosti celotne izgradnje daljnovoda,” je pojasnila Minka Skubic iz službe za odnose z javnostmi na Elesu.

Stebri prihodnje leto

Omenjena izvajalca morata najprej organizirati gradbišče in deponijo za material ter označiti dostopne poti do stojnih mest stebrov v naravi. Medtem bodo tekli postopki za nakup materiala za izdelavo jeklenih konstrukcij in za delne prevezave posameznih stebrov.

“Usklajevanja z izbranim izvajalcem potekajo, in takoj ko bo izvajalec dobil vse vhodne podatke, bo izdelal natančen terminski načrt za izvedbo naložbe. Za zdaj velja, da bomo stebre začeli postavljati prihodnje leto,” je dodala Skubičeva.

Na vzhodu za zahod

Daljnovod bo omogočil vzpostavitev notranje 400-kilovoltne prenosne zanke ter tako povečal zanesljivost in kakovost prenosa električne energije med proizvodnim vzhodnim in bolj potrošniškim osrednjim in zahodnim delom Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.