Slovenija
723 ogledov

Termit: Arsova analiza je nestrokovna

Dokumenti Profimedias
Družba Termit je poročilo Agencije RS za okolje (Arso) po opravljeni analizi tal in vode na območju Drtije ocenila kot nestrokovno.

V družbi Termit so kritični predvsem do interpretacije pridobljenih rezultatov, je dejal direktor podjetja Anton Serianz. Kot je povedal, se večinoma strinjajo z načinom vzorčenja in tudi kemičnimi analizami v okviru analize, ki jo je v začetku leta naročilo ministrstvo za okolje in prostor. "Interpretacija s strani Arsa pa je po našem prepričanju nestrokovna in ne upošteva pravih uredb," je pojasnil Serianz.

Svetovalka uprave Termita Alenka Sešek Pavlin je poudarila, da Termit sprejema izključno inertne in nenevarne odpadke. Teh ne odlaga, ampak jih predela v gradbeni material, s katerim zapolnjuje luknje, ki so nastale v desetletjih kopanja kremenčevega peska. V postopku predelave dosega, da se "potencialno nevarne snovi trajno imobilizirajo".

»Termit ne problematizira analiz, ki so bile opravljene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v Mariboru niti strokovnosti vzorčenja, ki ga je opravil IRGO Consulting. Razlog za neustreznost vzorčenja in izluževanja vzorcev izvira že iz projektne naloge, ki jo je januarja 2019 pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor (MOP). Projektna naloga je bila namreč podlaga za oddajo javnega naročila vzorčenja ter izdelavo kemijskih analiz. V projektni nalogi je MOP navedel, da se za izdelavo izluževalnih testov odvzame porušene vzorce in ne neporušenih, kakor bi bilo po mnenju stroke potrebno. V družbi Termit smo na to opozarjali že tedaj, vendar neuspešno.«

Anton Serianz, direktor podjetja Termit 

Mladenovič: Napaka, ker so nasip obravnavali kot tla

Kar dela Termit, je "dobro, koristno in potrebno", je tudi v skladu z zavezami EU na področju vzpostavljanja krožnega gospodarstva v praksi, je zatrdila Ana Mladenovič iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG), ki Termitu izdaja dovoljenje za vgrajeni gradbeni material. ZAG sodeluje s Termitom od leta 2012 in na podlagi izkušenj iz tega obdobja je Mladenovičeva poudarila, da podjetje dela "odgovorno in pošteno".

Arso je po njenem pri analizi naredil napako, ko je nasip, ki je gradbeni objekt, obravnaval kot tla in rezultate presojal po uredbi o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednostih nevarnih snovi v tleh. "Ta napačna klasifikacija objekta je določila napačno analitiko," je opozorila in dodala, da sta za zdravje po tej logiki nevarna tudi čajna žlička iz nerjavečega jekla ter cement.

Da so interpretacije Arsa v zadevi Termit "zelo pristranske v škodo Termita" je ocenil tudi Viktor Grilc z velenjske visoke šole za varstvo okolja. Domen Neffat iz odvetniške družbe Neffat pa je poudaril, da je poročilo glede na to, da so bili vsi vzorci in analize narejeni na gradbenem objektu, nasipu, in ne na tleh, z vidika nastanka okoljske škode tlom občutno pomanjkljivo.

Da vgradnja sanacijskega materiala poteka na ustrezen način potrjujejo tudi analize bližnjega potoka Stražica, ki teče vzdolž obravnavanega območja, poudarjajo v Termitu. "V sklopu analize sta bila iz potoka odvzeta dva vzorca vode in sicer gorvodno in dolvodno od Termitovih območij. Primerjava obeh vzorcev kaže, da Termit s svojim delovanjem ne vpliva na okolje," pravijo.

Vodstvo miri zaposlene

Serianz je sicer spomnil, da predelava odpadkov ni Termitova glavna dejavnost. "Delovna mesta in naša proizvodnja niso ogroženi," je pomiril tako delavce kot poslovne partnerje. "Kljub temu nam je bila storjena nesorazmerno velika škoda - kako velika, bomo lahko izmerili šele v prihodnosti," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • miki17 22:24 26.julij 2019.

    Na daljše obdobje RAK ,definitivno.

  • Avatar Leon
    Leon 19:20 25.julij 2019.

    Krajani so edini ,ki lahko ustavijo eko terorizem . Najprej s telesi , če ne gre drugače pa vračilo terorja milo za drago .