Slovenija
1382 ogledov

Teršek se umika

Ustavno sodišče Saša Despot
Profesor na Univerzi na Primorskem Andraž Teršek je predsednika države Boruta Pahorja obvestil, da umika soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika.

Andraž Teršek je po poročanju Dnevnika predsedniku države Borutu Pahorju v torek zvečer sporočil, da umika soglasje h kandidaturi. O razlogih za to potezo v sporočilu ni govoril. Ker pa je odločitev sprejel nekaj ur po prvih pogovorih predsednika republike s predstavniki parlamentarnih strank o kandidatih za novega ustavnega sodnika, je mogoče sklepati, da ji je botrovalo dogajanje v predsedniški palači. Teršek naj bi namreč ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov, navaja časnik.

Predsednik Pahor se je v torek sestal z vodji poslanskih skupin LMŠ in SDS, Branetom Golubovičem in Danijelom Krivcem. V LMŠ podpirajo Terška, v SDS pa so predlagali svojo kandidatko, in sicer nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije Verico Trstenjak. Poleg njiju je kandidat za ustavnega sodnika še Boštjan Pintar. 

Ker so poleg LMŠ podporo Teršku napovedali le še v SD in SNS, naj torej možnosti za izvolitev ne bi imel. Terškov umik torej krepi možnost, da Pahor kot kandidatko za ustavno sodnico predlaga Trstenjakovo.

Ta po Krivčevih besedah s kandidaturo soglaša, sama pa je še pred srečanjem Krivca s Pahorjem za STA povedala, da jo mesto ustavne sodnice zanima kdaj v prihodnosti, zato se na razpis ni prijavila. Če ne bo soglasja o prijavljenih kandidatih in bi dobila ponudbo od predsednika republike, pa bi o kandidaturi razmislila, je dejala.

Novi ustavni sodnik bo sicer na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.