Slovenija
0 ogledov

"Teš 6 Patria Pahorjeve vlade"

Gregor Golobič Anže Petkovšek
Nekdanjega prvaka Zaresa Gregorja Golobiča to, da se je naložba v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) znova podražila za dobrih 100 milijonov evrov, ni presenetilo.

Nekdanjega prvaka Zaresa Gregorja Golobiča to, da se je naložba v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) znova podražila za dobrih 100 milijonov evrov, ni presenetilo.

"Ves čas se poskuša pomesti z mize temeljno vprašanje, ali bo Teš 6 kadarkoli sploh kaj drugega kot sežigalnica evrov," je povedal v pogovoru za sobotno prilogo Večera.

Po njegovem mnenju sta v zgodbi o Teš 6, ki mu je Zares močno nasprotoval, Borut Meh, nekdanji vodilni Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), in Matej Lahovnik, nekdanji član Zares in nekdanji Zaresov minister v vladi Boruta Pahorja, poleg ekipe nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika "najbolj odgovorna za to, da je ta zavoženi projekt prišel tako daleč. Zato sem rekel, da je afera Teš 6 Patria Pahorjeve vlade".

Golobič, prav tako nekdanji minister v Pahorjevi vladi, je bil kritičen do Lahovnika kot nekdanjega resornega ministra, saj da ni prej ukrepal.

V Sloveniji dva lobija

V Sloveniji sta, kot je orisal, dva energetska lobija. "Eden zaseda posavski prostor, njegov protagonist je Andrej Vizjak, pomemben političen akter je tudi Franc Bogovič, in ni naključje, da oba ob imenovanju nista imela pripomb na aktualnega ministra Omerzela, ki tudi prihaja iz tega prostora. Na drugi strani je šaleški lobi (...) Za ta lobi je bil najbolj izpostavljena figura bivši direktor Teša Rotnik."

Golobič je spomnil tudi, da je predsednik DeSUS Karl Erjavec pred volitvami javno izjavil, da so proti projektu samo tisti, ki niso nič dobili. "Kaj je s tem rekel? Da so tisti, ki so za, nekaj očitno dobili. Ampak tega ni nihče problematiziral. In to je stanje duha v Sloveniji. To je definicija sistemske korupcije. To je normala politike," je dejal.

"Pravna dežava začela delovati"

To, da sedajo na zatožno klop tudi taki ljudje, kot so Janša, Bavčar, Kangler, je ocenil z besedami, da je "pravna država začela polno delovati". Politika se je vedno rada pritoževala nad pravosodjem, da obsoja samo kurje tatove. Zdaj pa je očitno spet izjemno nezadovoljna, je ocenil.

"To ilustrira piromanstvo politike, ki v resnici noče reševati problemov, ampak jih ohranjati kot iskro za podžiganje," je navedel in dodal, da politika ne operira z dejstvi, ampak z žetoni. "Odnos do Teša 6 je politični žeton, odnos do pravosodja prav tako, ali pa denimo v preteklosti odnos do reševanja meje s Hrvaško."

"Ne moremo biti zadovoljni s tem, kako Evropa funkcionira"

Dotaknil se je tudi delovanja EU in ocenil, da ne moremo biti zadovoljni ne s tem, kako Evropa funkcionira, ne z vlogo Slovenije v Evropi, ki da je servilna in nima nobene iniciative. Ob kritiki EU je izpostavil "neprijetno podobo" evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Oliija Rehna, ki se "muči z izrekanjem bebavih stavkov, v katere še sam ne verjame".

"Janša deluje kot obupanec"

Pokomentiral je tudi delovanje prvaka SDS Janeza Janše, ki da "izvaja ideološko radikalizacijo, kar gre razumeti kot početje obupanca, ki je pripravljen in hoče pred svojim zatonom narediti čim več škode". Ob tem skrbi, je navedel Golobič, da uspeva pri vse več ljudeh izzvati občutek, da gre za prevladujočo potezo politike. V tem smislu zadnjih deset let tudi za politično sredino ni več prostora, je menil.

Biti predsednik vlade po obdobju Janeza Janše je po Golobičevem mnenju samo po sebi gotovo privilegij. "Dovolj je, da si politično normalen, da ne izvajaš ideološkega ekstremizma in revanšizma, da kdaj pustiš do besede tudi koga drugega ... Toda to je za državo, ki ima tako velike probleme, bistveno premalo. Zato je ta privilegij dvorezen. Pahor je v njem neizmerno užival, saj mu je pisan na kožo. Za sedanjo premierko Alenko Bratušek pa se zdi, da ima dodatno problem z ambicijo biti vsebinsko več kot finančni minister," je še ocenil.

Komentarjev 10
  • joc2013 23:16 20.julij 2013.

    Meni je zanimivo brati tipe, ki jih novinarji privlečejo iz naftaline in po njihoven naročilu jim delajo medijske teste kjer ugotavljajo sklerozo bralcev in moremitne možnosti za veliki com-back. Vendar se ideolog, kadrovnik LDS in potem Zaresa s pomočjo Biščaka ...prikaži več ne more več vrniti v politiko niti, če bi se reankrinarala, ker sta svoja obraza razkrila.On je zamudil priliko, da bi molčal, ko bo kdo za jajca Zokija ljubljanskega stisnu, bo Golobiča ven iz riti iztisnu, ta bo pa o Murgelskem palčku pel.Gregor Golobič kmalu se ti bo pridružil še drugi Gregor in bosta lahko ustanovila stranko gregcev, lažnivih kljukcev in manipulatorjev.

  • allstarr111 20:00 20.julij 2013.

    Kaj je rekel naš svetovno znani folozof, "je fejst poba samo včasih malo glup" seveda je filozof zadevo malo omilil, ker poba je oboje, fejst in fejst glup.

  • mr.big 19:21 20.julij 2013.

    Golobček, ti nalagaš milijone eur na Nizozemskem in Antilih, pa nisi NIKOLI tega priznal, kaj šele se pokesal !!! Kje pa , nikoli kriv !!! Tudi Štefka Kučan ne zna pojasniti od kod ji 220 mio usd na račun v ...prikaži več Južni Ameriki ?!?!? Tovšakova je mala ribica in kost za glodanje neumnih Slovenčkov !!!!