Slovenija
11 ogledov

TEŠ bo imela več nadzornikov

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Nadzorni svet HSE se je odločil razširiti nadzorni svet Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ); da bi odpravili dvome o nepravilnostih, predlagajo študijo poslovne prakse v letih od 2007 do 2009.

Po mnenju nadzornikov HSE so bile ugotovitve uprave družbe iz poročila, ki je bilo minuli teden poslano na vlado, v veliki meri sanirane z ukrepi, ki so bili sprejeti ob izvajanju projekta. Spomnimo, HSE je vladi poslal poročilo o poteku naložbe v TEŠ 6, ki pa po mnenju vlade ni dalo ustreznih odgovorov o učinkovitosti vodenja projekta in je zahtevala dodatna pojasnila.

HSE bo zato razširil nadzorni svet v TEŠ na šest članov in tako izpolnil zahtevo EBRD, ki bo v nadzornem svetu v času trajanja financiranja projekta imel svojega člana. Uvedli bodo tudi možnost razširitve poslovodstva TEŠ s sedanje enočlanske uprave.

S strokovnim mnenjem nad dvome
Prav tako predlagajo, naj se "pri ugledni strokovni inštituciji naroči mnenje, kakšna je bila poslovna praksa v obdobju 2007–2009 pri sklepanju pogodb za termoenergetske objekte glede na eskalacijsko klavzulo in kakšna je bila takrat običajna poslovna praksa pri obvladovanju s tem povezanih tveganj“. S tem bi se odpravili dvomi v projekt, prevelika tveganja ter zadostilo zahtevam EBRD, ki projekt deloma financira.

Vlada naj se zgane
V HSE ob tem predlagajo vladi, naj aktivira leta 2007 imenovano projektno skupino za spremljanje investicije v TEŠ 6 oziroma naj predlaga odgovorno osebo, ki bo spremljala projekt. TEŠ pa bodo naložili, naj takoj preuči, kako se je do zdaj upravljalo s finančnimi tveganji.

Vodstvo HSE in TEŠ ostaja
Po mnenju nadzornikov HSE prav tako ni nobene potrebe po menjavi vodstva v obeh družbah, saj je bil projekt šestega bloka TEŠ doslej voden skrbno, "četudi so bile ugotovljene nekatere pomanjkljivosti, ki so po mnenju nadzornega sveta HSE pri vodenju tako zahtevnega projekta neizbežne“.

Poudarjajo, da se predvidena investicijska vrednost naložbe ni pomembno spremenila, "saj s strani vlade navedeni razlogi za njegovo dopolnitev niso predmet investicije v nadomestni blok 6 oziroma so že ovrednoteni in primerno vključeni v investicijski program“. Pri tem so ovrednotili stroške opustitve projekta na dve milijardi evrov, ki bi bili povezani predvsem s predčasnim zapiranjem Premogovnika Velenje.

Radićeva pričakuje več informacij
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je sicer včeraj dejala, da še nima vseh informacij, na podlagi katerih bi lahko sklepala, ali je pri projektu šlo za nepravilnosti. Glede morebitnih nepravilnosti pravi, da je to "tako velik in zahteven projekt, da se kakšne napake skoraj zagotovo zgodijo", da pa je pri tem pomembno, "da jih znamo odkriti in jih priznamo ter da jih začnemo odpravljati".

"Ključno vprašanje je, ali so bile te napake povzročene zaradi nevednosti in nesposobnosti ali namenoma," je poudarila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.