Slovenija
29 ogledov

Teš pisal Alstomu

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Gradnja bloka 6. Dogovor o ceni premoga tik pred podpisom, pri pogajanjih z izvajalci manj uspeha.

Vlada naj bi ta teden potrdila besedilo dopolnila k predlogu zakona o poroštvu za 440-milijonsko posojilo za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Na predlog finančnega ministrstva se bodo v zakon zapisali pogoji za odobritev poroštva, ki jih je upravi Teša vlada s sklepom postavila konec februarja in napovedala, da jih bo Teš moral sprejeti s podpisom pogodbe.

Direktor Teša Simon Tot včeraj za vložitev amandmaja še ni vedel, prav tako jim vlada še ni poslala osnutka pogodbe. Je pa iz besedila amandmaja razvidno, da se bo Teš s pogodbo črno na belem zavezal k spoštovanju končne cena projekta, maksimalne cene premoga (2,25 evra na gigadžul), roka za dokončanje investicije, donosnosti projekta in količine izpustov; ta mora biti v skladu z investicijskim projektom.

Tot pravi, da so s Premogovnikom Velenje že dosegli dogovor in so tik pred sklenitvijo pogodbe. Pri zniževanju cene investicije Tot pojasnjuje, da je ta na ravni noveliranega investicijskega programa (NIP) 4, kar brez financiranja znaša milijardo in 75 milijonov evrov. Iz vladnega gradiva pa je razvidno, da je to ceno treba "čim bolj približati" NIP 3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.