Slovenija
10 ogledov

TEŠ: stavka zamrznjena

Sevčnikarju grozi izredna odpoved. (Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Stavkovni odbor sindikata v Tešu se je odločil, da do nadaljnega zamrzne stavko. V zvezi z zadnjimi dogodki, ki so razburili javnost, je spregovoril tudi premier Borut Pahor.

"Za nami je naporen dan in večer, odločili pa smo se, da stavka do nadaljnjega ostane zamrznjena," je po sestanku stavkovnega odbora pojasnil Branko Sevčnikar, predsednik podjetniškega sindikata v Tešu.

"Tako smo se odločili, ker še vedno nismo pridobili vseh mnenj, med njimi čakamo tudi še na mnenje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb kot lastnika," pravi Sevčnikar, ki se je sestal tudi z vladnim svetovalcem za socialni dialog Milošem Pavlico. Ta jim je dejal, da je treba dati času čas in da podpora bloku 6 ni vprašljiva.

Razlogi za stavko.

Po mnenju Branka Sevčnikarja ti še vedno obstojajo, saj se nekatere stvari, po njegovih besedah, še poslabšujejo. Situacija je še vedno nejasna, sploh pa sodišče še ni odločalo o ničnosti sklepa, glede razrešitve direktorja Uroša Rotnika. Sindikat je še vedno prepričan, da je bila razrešitev nelegitimna in v nasprotju s pravnim redom.

Niso delali za hrbtom
Sicer pa so se v Premogovniku znova ostro odzvali na navedbe, češ, da je za odstavitev nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika kriva Pahorjeva stranka in direktor Premogovnika Milan Medved.

"Desetletja smo se borili za projekt bloka šest, zato ne zdrži teža, da bi sodeloval pri rušenju Rotnika. Drži pa, da nas očitno nekdo želi spreti in razbiti enotnost Šaleške doline. Treba je vedeti, da je črpanje prvega obroka 110 milijonov evrov vrednega kredita s strani Evropske investicijske banke tik pred izvršitvijo, zato bi nasprotniki bloka šest želeli uporabiti vse sile, da do tega ne bi prišlo," meni Medved.

"Rotnik je odličen menedžer, sposoben strateškega razmišljanja in z velikim čutom za zaposlene in lokalno okolje," poudarja Medved.

 

Pahor sprašuje agencijo
Ker je javnost v zadnjih dneh dobila vtis, da med strankami poteka boj za to, kdo bo vodil katero podjetje, je premier Borut Pahor danes na agencijo za upravljanje kapitalskih naložb naslovil poseben poziv. Pojasnil je, da je bila agencija ustanovljena z namenom učinkovitejšega upravljanja državnega premoženja in da je pri svojem delu povsem avtonomna.

"Naša naloga je, da jim zagotovimo ustrezne pogoje za delo, od agencije pa gre pričakovati, da bo delo opravljala strokovno,“ je dejal Pahor. "Pozivam vodstvo agencije, da javnost kadarkoli nemudoma obvesti o kakršnemkoli poskusu, ki bi pomenil poseg v njihovo delovanje in avtonomnost,“ je pozval Pahor in dodal, da to velja ne glede na to, kdo bi skušal poseči v njihovo avtonomnost. "Poziv dajem javno, da se agencija lahko nanj odzove, ko bo, če bo tako ocenila, da je pod pritiskom tistih, ki bodo skušali vplivati nanjo." 

Sodišče povedalo svoje ...
Že skoraj ves mesec je sicer v ospredju dogajanje v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), kjer so nadzorniki v prvi polovici meseca razrešili direktorja Uroša Rotnika ter namesto njega imenovali Simona Tota. Številni se s to potezo niso strinjali, prejšnji teden pa je okrajno sodišče v Celju vendarle odločilo, da Totovo imenovanje na direktorsko mesto ni bilo v nasprotju s pravili.

Prva stavkovna zahteva podjetniškega sindikata je sicer bila, naj pristojne institucije preverijo, ali je bila razrešitev res zakonita.

... stavka zdaj manj verjetna
Delavci so v tem času začeli groziti s stavko, a nato odločitev preložili na ta teden. K temu jih je spodbudil tudi dokument Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami, ki je zahtevala vrnitev Rotnika na direktorski položaj.

Sevčnikar je sicer napovedal, da bodo v primeru, če sodišče ne bo ugotovilo nepravilnosti pri imenovanju Tota, nehali protestirati. Po prejeti odločitvi je sporočil, da je stavka zamrznjena – ker je bila temelj stavkovnih zahtev ravno domnevno nezakonita razrešitev Rotnika, je nadaljnja stavka manj verjetna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.