Slovenija
131 ogledov

Tesla plačala 55 dolarjev na uro, slovenskim delavcem na koncu le pet?

Tesla EPA/LEX VAN LIESHOUT
Po razkritju, da Slovenec Gregor Lešnik toži tudi Teslo zaradi izkoriščanja, zdaj ameriško avtomobilistično podjetje odgovarja, da so podizvajalcem plačevali 55 dolarjev na uro. Kdo je pobasal razliko?

Šef ameriške Tesle Elon Musk je na Twitterju danes objavil dokument svojega podizvajalca Eisenmann, v katerem jim predsednik uprave Eisenmanna Marka Westa zagotavlja, da so tudi podjetju ISM Vuzem, za katerega je v Združenih državah tudi delal Gregor Lešnik, plačevali 55 dolarjev na uro.

"Pri zgodbi o Tesli, ki izkorišča delavce za 5 dolarjev na uro, se zdi, da manjka ena števila. Tesla je dejansko plačala 55 dolarjev," je pripomnil Musk in v odgovoru kasneje dodal, da ne more biti povsem prepričan, da je bil ta znesek slovenski podizvajalec tudi izplačal več sto delavcem, vključno z Lešnikom, ki so sodelovali pri gradnji njihove tovarne.

Slovenec Gregor Lešnik, ki po hudi delovni poškodbi toži svoje delodajalce, je novinarjem The Mercury News povedal, da je sam prejemal le pet dolarjev na uro. Še pet bi jih moral sicer prejeti po vrnitvi v domovino, a jih od ISM Vuzem nikoli ni prejel, je zatrdil. Kje je torej ostal preostanek?

"Če bi delavcem plačali 25 dolarjev od 55, bi lahko podjetje zaprli"

Direktor ISM Vuzem Ivan Vuzem, ki nam je že v torek obljubljal dodatna pojasnila, nam je danes potrdil, da so omenjen znesek zares prejeli, a je ob tem zanikal, da bi delavcem od 55 dolarjev na uro plačali le pet dolarjev. "Nihče ne bi šel za pet dolarjev na uro v Ameriko," nam je odvrnil Vuzem in dodal, da določen del zneska njihovo podjetje zares obdrži. "Mi imamo v Ameriki tudi podjetje, s katerim imamo določene stroške," je še navedel Vuzem, ki je povedal, da v zameno delavcem priskrbijo tudi vize, letalske karte in stanovanja.

Odgovoru na vprašanje, koliko naj bi prav zares plačali svojim delavcem, se je direktor izmikal.

- Gre za 25 dolarjev? "Če bi delavcem plačali 25 dolarjev od 55, bi lahko podjetje zaprli," je odvrnil poslovnež iz Zavrča in na koncu le povedal, da gre v povprečju za znesek med 15 in 20 dolarji.

Neprimerna viza? "Vsi imajo take"

Čeprav Tesla in Eisenmann očitke o neurejeni delovni dokumentaciji delavcev zavračata. "Od tistih podizvajalcev, ki nudijo storitve na gradbišču, zahtevamo urejeno dokumentacijo," so zapisali pri Eisenmannu v pismu naslovljenem na Teslo.

A besede Lešnika, da so imeli delavci le vizo B1/B2, nam je potrdil tudi direktor Vuzem. Na očitek, da takšna trimesečna turistična in delovna viza ne dovoljuje opravljanje težkega dela, ki so ga opravljali njihovi delavci, pa je odvrnil, da "imajo takšne vize vsi".

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Pepe007 09:57 20.maj 2016.

    Iz tega slabega članka je razvidno edino, da je Tesla plačala storitev silno malo. Sicer bi delali američani. Kot drugo za bruto 50 € in neto 5 € na uro imate v Sloveniji N primerov, pa delavcev ni treba spraviti ...prikaži več čez lužo in jim verjetno še plačati nekega bivanja ter vize. Na primer kak pooblaščeni servis avtomobilov.

  • alibaba 21:57 19.maj 2016.

    Za enega delavca je dobil 12000$ na mesec.Delavcu je dal cca 900$,za 10h dela na dan.Tale Ivan je en jebeni nategovalec.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 21:15 19.maj 2016.

    Najprej je treba vedeti, če gre pri 5 EUR za bruto ali neto znesek. Če jim je neto plačal karkoli več od 1/3 zneska, ki ga je prejel od Tesle je delal čisto zgubo. Najprej je treba plačat državo, potem ...prikaži več pa še vse ostale strošek in predvidet rezervo še za tovrstne težave in ko vse potegneš skupaj bo 7-12 neto kar realna številka. Več delavcu ne moreš plačat za ta denar pri čemer 12 samo v primeru, ko vsak mesec res naredi 160 ur.