Slovenija
184 ogledov

Test, ki prepreči smrt

marko bitenc, genetika, inštitut za farmacevtsko genetiko Boštjan Tacol
Genski testi. Samo pri enem zdravilu bi lahko preprečili 63 smrti na leto. Medicinska stroka zadržana.

Razplet. Maja bi lahko bilo dokončno znano, ali bo tudi v Sloveniji kmalu mogoče, da bo zdravnik, preden bo srčno-žilnim bolnikom ali obolelim za rakom dojke predpisal katero od treh pogostih zdravil (varfarin, klopidogrel in tamoksifen), naredil farmakogenetski test.

V prejšnjem mandatu je to testiranje, ki naj bi zdravnikom pomagalo določiti pravilen odmerek zdravila ter tako preprečilo številne smrti in nepotrebne hospitalizacije, po številnih zapletih pristalo na tako imenovanem rangirnem seznamu zdravstvenega sveta. A temu je, preden bi seznam dokončno potrdil (in bi ga zdravstvena zavarovalnica lahko vključila v sistem javnega financiranja), potekel mandat. Vlada je nov zdravstveni svet, ki ga je oblikoval Tomaž Gantar in ga vodi Metka Zorc, potrdila minuli četrtek.

Prihranki ali dober biznis

Po oceni Inštituta za farmakogenetiko bi s testiranjem samo za varfarin na leto preprečili 63 smrti pacientov in 357 hospitalizacij zaradi krvavitev ali tromboz (pljučnih embolij in možganskih kapi). Zdravstvena blagajna pa bi, če bi testirali okoli sedem tisoč pacientov, prihranila 4,67 milijona evrov, sta na podlagi izsledkov v tujini ocenila Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo in Marko Bitenc, ustanovitelja omenjenega inštituta.

A razširjeni strokovni kolegij za internistiko je še januarja lani menil, da tako testiranje “ni niti strokovno niti stroškovno upravičeno”. “Sprva so res bili neki pomisleki, nato pa je zadeva stekla,” priznava tudi Rajko Kenda, šef zdravstvenega sveta v mandatu ministra Dorijana Marušiča.

Ker bi zdravstveno blagajno tak test stal 200 evrov na pacienta, bi bil lahko to donosen posel. Testiranje sedem tisoč pacientov bi podjetju, ki bi to opravilo, prineslo okoli 1,4 milijona evrov. “Zdaj je trg za tovrstno testiranje relativno majhen,” meni Kenda.

Viri trdijo, da naj bi si posel želeli pridobiti v nekaterih bolnišnicah, zato naj bi si prizadevali, da se kar z zakonom določi, da bi tovrstno testiranje lahko delali le javni zavodi. Poskus je menda propadel. Bitenc o zakulisju in interesih ne želi polemizirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.