Slovenija
22 ogledov

Test le za vsako tretjo žensko

ljubljana21.04.08, janez zgajnar, larry von karsa, franc hocevar, barbara miklic IFP
Izključenih že 69 odstotkov žensk. Ženske brez vabila lahko opravijo pregled na napotnico.

V Mariboru so pred dnevi po skoraj triletni zamudi začeli izvajati presejalni program za raka dojk Dora. Poleg Univerzitetnega kliničnega centra Maribor slikanja zdaj izvajajo še na Onkološkem inštituti (OI) Ljubljana, v mobilni enoti v Kamniku in v bolnišnici v Trbovlju. Kdaj se bo državni program razširil še v druge kraje, še ni znano.



O širitvi z ministrom

"Strokovnjaki Dore skupaj z vodstvom OI trenutno pripravljamo načrt nadaljnje širitve programa, ki ga bomo najprej predstavili ministrstvu za zdravje, predvidoma še ta mesec," pravi vodja programa Dora Maksimiljan Kadivec. Program Dora trenutno pokriva 31 odstotkov ciljne populacije žensk, preostalih 69 odstotkov žensk med 50. in 69. letom v program Dora ni vabljenih, so pa upravičene do preventivnega pregleda. "Po pravilniku za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni imajo vse ženske, stare od 50 do 69 let, pravico do preventivne mamografije vsako drugo leto. Tako imajo torej ženske v tej starosti, ki niso vključene v program Dora, še vedno na voljo presejalno slikanje na napotnico," razlaga Kadivec. 



Dora bolj kakovostna

Ženske lahko preglede opravijo v kateremkoli centru za bolezni dojk v Sloveniji. "Treba pa je dodati, da sodelovanje v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk Dora ženskam zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu," še pravi Kadivec. Poleg tega se bodo ženske z napotnico morale postaviti v vsaj nekaj tednov dolgo vrsto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.