Slovenija
596 ogledov

Test PAP in pregled na svoje stroške

Če je test PAP dvakrat zapored negativen, zavarovalnica vnovičen pregled krije č Žurnal24 main
Plačilo. Če se odločite za samoplačniški test PAP, sami plačate tudi ginekološki pregled.

“Z ginekologinjo sva se ob pregledu dogovorili, da v kratkem opravim samoplačniški test PAP, ki stane 19 evrov. Ko sem teden pozneje prišla na odvzem brisa, pa sem morala poleg testa PAP plačati še ginekološki pregled, ki je stal dodatnih 35 evrov,” pravi bralka, ki je bila presenečena, ker je morala plačati pregled pri ginekologinji v javni mreži in ker je ginekologinja omenjala samo plačilo testa.

Kdaj iz lastnega žepa?
“Ginekološki pregled je treba plačati iz lastnega žepa v vseh primerih, ko se storitev izvede zunaj preventivnega pregleda za preprečevanje raka materničnega vratu na izrecno željo zavarovane osebe in ne po presoji osebnega ali napotnega zdravnika zavarovane osebe glede na njeno zdravstveno stanje,” so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

ZZZS preventivni pregled za preprečevanje raka materničnega vratu v sklopu programa Zora krije enkrat na tri leta po dveh negativnih izvidih testa v enem letu. Če je torej test pozitiven, se preiskava v šestih mesecih ponovi.

Različne cene
Cene pregledov in izvedbe testov se pri ginekologih razlikujejo, za test PAP so od 13 do 19 evrov, ginekološki pregled pa večinoma stane okoli 35 evrov. Nekatere ambulante ponujajo tudi pakete brisa in pregleda za 90 evrov. “Cene se določajo prosto na trgu in skladno s priporočilom Zdravniške zbornice Slovenije – pravilnikom o zdravniški tarifi. Država torej teh cen ne regulira,” pojasnjujejo na ZZZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.