Slovenija
17 ogledov

Testiranje še danes

40 evrov je cepljenje proti hepatitisu A (dva odmerka) dražje v Kopru glede na c Žurnal24 main
Svetovni dan hepatitisa. Vsi, ki se želijo testirati, lahko to storijo še danes.

Vsi, ki se želijo anonimno brezplačno testirati na okužbo z virusom hepatitisa B in C, lahko to storijo še danes na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja med 16. in 18. uro. Testiranje je anonimno in brezplačno ter zanj ni potrebna nobena napotnica. Pomembno je, da lahko s pravočasnim odkritjem okužbe zelo dobro vplivamo na izid bolezni.

Cepljenje

Na ljubljanskem zavodu za zdravstveno varstvo so ob svetovnem dnevu boja proti hepatitisu izdali posebno brošuro z informacijami o bolezni in nevarnosti okužbe ter možnosti preventivne zaščite. Osebam, ki potujejo v dežele, kjer so sanitarno-higienske razmere neurejene, priporočajo cepljenje. Enkratno cepljenje proti hepatitisu A zagotavlja zaščito pred boleznijo za eno leto, trajno zaščito pa dobimo, če se v roku šest do dvanajst mesecev cepimo še enkrat.

Hepatitis B
Za preprečevanje okužbe z virusom hepatitisa B je pomembno upoštevanje načel varne spolnosti (stalni partner, zaupanja vreden partner, pravilna zaščita s kondomi), izogibanje stiku s telesnimi tekočinami drugih ljudi, uporaba sterilnih igel, brizg in drugih ostrih predmetov ter uporaba lastnega pribora za telesno higieno. Najučinkovitejša zaščita pa je cepljenje. Za dolgoletno zaščito so potrebni trije odmerki cepiva, cepljenje z dvema odmerkoma v razmiku vsaj štirih tednov pa na inštitutu priporočajo tudi pred potovanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.