Slovenija
41 ogledov

Tešu banke nočejo podaljšati garancij

slovenija 13.04.13, TES, tes6, gradbisce, Sostanj, termo elektrarna Sostanj, ele Anže Petkovšek
Banke Tešu ne bodo podaljšale garancij za 110 milijonov evrov posojila EIB. Domino efekt bi lahko privedel tudi do unovčenja državnega poroštva.

"Vaše prošnje za podaljšanje garancij ne more sprejeti nobena banka," so Termoelektrarni Šoštanj (Teš) pred kratkim sporočili iz banke Intesa Sanpaolo. Ta banka namreč vodi konzorcij bank, ki so zagotovile bančne garancije za 110 milijonov evrov posojil EIB. Bančne garancije se tako iztečejo 28. januarja prihodnje leto. 

Domino efekt lahko prinese vnovčenje državnega poroštva

Če garancije ne bo, lahko EIB odpokliče kredit, domino efekt pa bi lahko pripeljal tudi do vnovčitve državnega poroštva za 440 milijonov evrov kredita pri EIB. 

Slovenija 21.10.2013 Blaz Kosorok generalni direktor HSE, novinarska konferenca  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

To priznavajo tudi v Holdingu slovenske elektrarne (HSE), ki je stoodstotni lastnik Teša, a pravijo, da imajo pripravljene rezervne scenarije. "110-milijonsko posojilo EIB ni neposredno povezano z državnim poroštvom, seveda pa lahko vsaka težava ali zamuda pri izpolnjevanju obveznosti povzroči težave z vsemi posojili, zato v skupini HSE skrbno spremljamo likvidnostne potrebe in vnaprej pripravljamo scenarije za zagotavljanje finančnih virov v zadostnem obsegu in ustrezne ročnosti," pravijo v HSE, ki ga vodi Blaž Košorok.

EIB zahteva podaljšanje oziroma enako garancijo

"V skladu s posojilno pogodbo z EIB za 110 mio EUR mora TEŠ zagotoviti bančno garancijo za celoten znesek posojila pri čemer mora banka izpolnjevati kriterije EIB, garancija pa mora biti izdana vsaj za dobo pet let," so pojasnili v HSE, a dodajajo, da je že "dalj časa jasno, da garancija v sedanji obliki ni več možna, saj od petih bank, ki zagotavljajo garancijo, nekatere ne morejo podaljšati garancije, nekatere pa ne izpolnjujejo vseh kriterijev EIB"

Zaskrbljujoče sporočilo bank: nimamo popolnih informacij

Slovenija 03.06.2013, stavba HSE na kopreski ulici 92 v Ljubljani, novinarska ko | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ, Bankia in Intesa Saopalo so res sporočile, da niso v položaju, ko bi lahko podaljšale garancijo, bolj zaskrbljujoče pa je sporočilo treh drugih bank (Intesa Sanpaolo, Societe Generale in Unicredit Bank). Te so namreč svojim kreditnim odborom odsvetovale podaljšanje posla zaradi "negotovosti, ki izhajajo iz poslabšanih tržnih razmer, umika nekaterih bank, ki so dale garancijo, negotovosti, ki so povezane z kratko- in srednjeročno likvidnostjo in zaradi nepopolnih informacij" s strani Termoelektrarne Šoštanj in HSE. 

Garancije drugih bank - malo verjetno

Stojan Nikolić. FOTO: Andraž Sodja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"V TEŠ in HSE že dalj časa delamo na nadomestnih rešitvah, bodisi z zamenjavo garancije oziroma z zamenjavo posojila. Natančnejših podatkov pa, dokler so postopki v teku, ne moremo dajati," pravijo. HSE ima sicer od lanskega oktobra finančnega direktorja Stojana Nikolića.

V Intesi Saopalo sicer dvomijo, da bo Teš našel dovolj bank, s katerimi bi nadomestil vse, ki se umikajo, v tem primeru bodo morali najeti posojilo, s katerim bodo nadomestili 110 milijonov evrov EIB. V konferenčnem klicu naj bi HSE pohvalil, da imajo za 300 milijonov evrov ponudb za dolgoročno posojilo, omenili pa so tudi možnost izdaje obveznic. 

Ko so prosili za državno poroštvo, je bila to najugodnejša možnost

A koliko bo to stalo? Ko se je odločalo o državnem poroštvu so namreč posojilo EIB predstavljali kot daleč ugodnejše od ponudb komercialnih bank. "Posojilo EIB je res ugodnejše in cenejše od posojil komercialnih bank je pa potrebno k stroškom EIB prišteti še stroške, ki jih ima TEŠ z bančno garancijo. Komercialni pogoji pa se skozi čas spreminjajo, kar lahko povzroči, da pogoji, ki so v določenem trenutku ugodnejši, čez čas postanejo manj ugodni," pravijo v HSE. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • blueone 20:17 13.november 2015.

    se podpišem...lepo si povedal...res bo počilo...

  • jakec1575 12:20 13.november 2015.

    Samo naj mi še kdo reče koliko stanejo begunci to državo. V tej državi se z javnim denarjem dela, ko gre za elito..."ups, ne vemo kaj se dogaja, ups, zaračunali smo se..ups, nismo mogli vedeti...ups, nic kaznivega nismo storili...ups, slabe ...prikaži več trzne razmere in poslovni riziko...ups, nismo krivi..Če se ne resijo 440mio. Koliko smo davkoplacevalci dobili nazaj od slabe banke do sedaj?? naj kdo pove številke? VW je proti nam mali mišek v lažeh. Bomo spet lepo čakali skoraj do zastaranja, podali ovadbe...ups, zastaralo je. hehehe ups. Kot pri Jakliču. Enkrat te dni, bo nekaj ljudem počilo in talijonsko nacelo bo ozivelo. pela se bo pa le vkup uboga gmajna (puntarska)

  • punca05 09:16 13.november 2015.

    pojdite na referendum....problemi se bodo začeli reševati, če ne pa nam Bog pomagaj!