Slovenija
29 ogledov

Težav za štiri milijone

JEK Jerca Božič Kranjec
Utrdili gorivne elemente. Delavci prejeli nekoliko večje doze.

“Izvedli smo vse ukrepe, da elektrarna obratuje varno,” je po koncu remonta, ki je zaradi težav z jedrskim gorivom trajal približno pol dlje, kot so načrtovali, povedal Stane Rožman, direktor Jedrske elektrarne Krško (Jek).

Za štiri milijone dražje

Uspešno so zaključili preventivne ukrepe na jedrskem gorivu in strukturah reaktorja, je dejal Rožman in pojasnil: “Utrdili smo gorivne elemente, tako da smo na izpostavljena mesta vgradili jeklene palice brez gorivnega materiala.” Ta rešitev naj bi bila, kot je dodal, zadostna, da se scenarij ne bi ponovil. Vse, kar so opravili zaradi težav z gorivom, je Jek stalo štiri milijone evrov.

Povečano sevanje

Rožman je potrdil, da je bilo zaradi poškodb gorivnih palic verjetno nekaj delavcev izpostavljenih večjemu ionizirajočemu sevanju, a poudaril, da je šlo za 50 odstotkov zakonsko dovoljene količine.

Komentarjev 3
  • privat 08:30 23.november 2013.

    upam da so nabrali dovolj denarja za njeno zapiranje. Vlada bi morala videti ,da s to jedrsko ni nobene koristi za splošno dobro (Samo za nekatere prisklednike je koristi.. ,te pa bi lahko zakonsko preganjali) in po treznem razmisleku je ...prikaži veče treba nekaj takega ,ki deluje že kar nekaj desetletij in ni nobene koristi tudi po kratkem postopku zapreti.

  • sprehajalec 22:49 22.november 2013.

    "Vse, kar so opravili zaradi težav z gorivom, je Jek stalo štiri milijone evrov."Kako je fajn, da si na državni sisi, lahko ve le tisti, ki ni. Narediš remont, malo demagogije dodaš, pa pade kakšen milijonček več. Socio-pajdaško-državni-kapitalizem, ...prikaži več v katerem živimo, omogoča, da se veliko ustnic stegne po sisi. Ki so v lasti lastnice te sise. Realno bi to bilo v redu, če so usta res lačna. Če pa lastnik sise nima razčiščeno, kaj je prav in kaj ne, pa gredo milijončki.

  • ennanova 10:23 22.november 2013.

    V Kinoteki sem pred nekaj urami spregovoril o nujni potrebi po spominjanju. Danes je namreč že del popularne kulture zatrjevanje, da je Freud presežen in pozabljen, kar je vsekakor simptomatično. V resnici Freuda potrebujemo bolj kot kadarkoli, le da večina ...prikaži več ljudi tega ne ve, njihova brezbrižnost, ki je sicer del kapitalističnega delirija, pa jim je bolj v škodo kot v korist. Pravzaprav je v škodo vsem nam, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1304-nazaj-k-freudu