Slovenija
41 ogledov

Težava so politiki, ne ljudje ob meji

Žurnal24 main
Ljudje ob meji. V Beli krajini, Prekmurju in na Obali zaradi nerešenega vprašanja meje nimajo težav. Dvom. Ne vedo, o čem bodo odločali, in dvomijo v politiko.
Ljudje, ki živijo na ozemljih, kjer naj bi arbitraža določila mejo, o težavah ne govorijo. Večina si želi določitve meje, a so kritični predvsem do politikov, ker tega ne znajo rešiti sami.

Referendum. Danes stečejo volilna opravila. Medtem ko nas politiki prepričujejo, naj glasujemo za ratifikacijo arbitražnega sporazuma ali proti njej, so Prekmurci, Belokranjci in Primorci, ki živijo na ozemljih, na katerih bo arbitražno sodišče določalo mejo s Hrvaško, kritični predvsem do politikov.

"Izid referenduma je negotov. Zadnji izsledki javnomnenjskih raziskav sicer dajejo prednost zagovornikom sporazuma v razmerju 46 proti 38 odstotkov, a vsaj desetina zagovornikov ne bo prišla na volišča. Zelo pomembno bo, kako prepričljiva bo kampanja," napoveduje Nikola Damijanić iz agencije Ninamedia.

Marta Goleš, Malo Lešče
"Na referendum ne bom šla, ker menim, da tistega, česar se državniki ne morejo dogovoriti, navadni ljudje ne moremo rešiti. Je pa res, da se meja mora določiti, a ne tako, da se brez smisla troši denar za referendum. Lahko ostane tudi tako, kot je. Imam ključ od zapornice, jo odprem in grem na svoje njive na hrvaški strani – zaradi tega nimam posebnih težav. K nam si mejo hodijo ogledovat tako slovenski kot hrvaški politiki, a pridejo vsak posebej – tako dogovora ne bodo dosegli. Dosegli bi ga lahko le, če bi prišli skupaj."

Mojca Lebar, Hotiza
"Samo politika dela probleme, mi sami jih nimamo. Petkrat na dan grem čez most pa nisem še nikoli imela težav. Navadiš se, da imaš zraven maloobmejno – in to je to. Glasno pa o problemih po navadi govorijo tisti, ki sploh še nikoli niso šli čez mejo in se sploh ne družijo s sosedi. Če veš, kako se tu živi ter od koga so kakšne gorice in njive, ni problemov."

Adriano Klobas, Mlini pri Sečovljah
"Naj mejo čim prej ukinejo. Kot mnogi Hrvati imam zemljo na obeh straneh in s tem so same težave – zlasti poleti, ko so kolone in s traktorji ne moremo mimo njih do svojih njiv ter vinogradov. Ne razumem, zakaj se še niso dogovorili. Na referendum bom šel in naj arbitražno sodišče odloči, da bo zadeva enkrat rešena."

 

Snježana Ilijaš, Bereča vas
"Glede meje mi je vseeno, ali ostane tako, kot je zdaj, ali pa bo obveljal arbitražni sporazum – na naše življenje to v nobenem primeru ne bo bistveno vplivalo. Na referendum ne bom šla, ker mislim, da navadni ljudje ne bomo mogli vplivati na to, kako se bodo na koncu odločili. Zemlje na hrvaški strani nimamo, tako da nas tudi podrobnosti tega, kje in kako je začrtana meja, ne zanimajo."

Nada Magdič, Hotiza
"Čez mejo imamo kar nekaj njiv, a grem vsak dan čisto normalno tja. Pravzaprav še nikoli nisem nikogar srečala na meji, čeprav se včasih zabavamo in gremo nalašč čez brez dovolilnic. Naši policisti se včasih peljejo do mostu, Hrvatov pa sploh ni. Sem pa za to, da se meja končno uredi, čeprav ne vem, ali bom šla na referendum."

Zlatko Novogradec, ribič, Piran
"Na referendum bom šel. Ne verjamem več politiki. Ribiči smo upali, da bo politika vzdrževala nadzor nad celim zalivom in da bo meja taka kot pred osamosvojitvijo. Zdaj pa lovimo le v pol zaliva, in to nam ne odgovarja. Referendum ne bo nič rešil. Dokler tretja stran rešuje naš problem, je vse v zraku."




S sprejemom arbitražnega sporazuma se strinjamo, da bo o meji odločalo arbitražno sodišče. Ne vemo pa, kako bo odločilo in kje bo potekala meja med Slovenijo in Hrvaško.

PREDNOSTI:

Meja bo dokončno določena
. Definirana bo tudi rešitev številnih mejnih vprašanj.

Konec incidentov. Kampanje, ki smo ji z incidenti priča v predvolilnem času, ne bo več.

SLABOSTI:
Izgubimo lahko dostop do odprtega morja
. Tako bi Slovenija izgubila status pomorske države.

Izgubimo lahko ozemlje
. Arbitražno sodišče bo odločalo o ozemlju. Komu v prid bo odločilo, volivci na referendumu ne morejo vedeti.

Na valu nogometnih čustev

Andraž Zorko, Valicon (Foto:
Dejan Mijovič)

Ankete kažejo, da bodo volivci na referendumu podprli arbitražni sporazum. Drži?
Ljudje se odločajo zadnje dni in celo na volišču. Pomembna bo kampanja v zadnjem tednu.

Kakšna bo udeležba?

Na referendum pridejo zlasti najzvestejši volivci. Ti so blizu desni sredini. Junija so že morski konci tedna, nekateri se ne bodo vrnili pravočasno, in to je največja nevarnost za arbitražni sporazum.

4 milijone evrov naj bi stala izvedba referenduma, ki bo 6. junija.

 

Kaj pa bližina svetovnega prvenstva v nogometu?
Kampanja za sporazum bi morala zajezditi val čustev in prepričati ljudi, da je tako pomembno, kot navijati za Slovenijo, tudi obkrožiti za.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.