Slovenija
18 ogledov

Težave, ker Stožice niso končane

Stožice Benjamin Kovač
Energetika Ljubljana. Za delovanje hladilnega sistema v Stožicah je do zdaj plačala 36 tisoč evrov.

Hladilni sistem v Stožicah ne deluje, kot bi moral, so v Energetiki Ljubljana potrdili neuradne informacije. Tako je, ker Stožice niso dokončane.

“Zaradi nedokončanega trgovskega centra hladilni sistem ne deluje optimalno, ker obratuje samo ob dogodkih v dvorani,” so pojasnili v javnem podjetju in dodali, da je le za hlajenje dvorane zmogljivost hladilnega sistema prevelika, saj je bil dimenzioniran na porabo hladu za celoten center Stožice: “Zato hladilniki tekočin dosegajo več vklopov in izklopov, kot je to za tovrstne naprave predvideno. To pa za naprave, ki so namenjene stalnemu obratovanju, ni dobro.”

Do 2.500 evrov na mesec

Energetika za hladilni sistem v Stožicah vsak mesec plačuje račune Elektru Ljubljana za porabljeno električno energijo in Vodovodu - Kanalizaciji za vodo; poleti okoli 2.500 evrov in pozimi približno tisoč evrov. V dveh letih, odkar strojnica deluje, so tako plačali 36 tisočakov. Drugih stroškov v Stožicah ne plačujejo, so povedali v najdobičkonosnejšem javnem podjetju in dodali, da v drugih športnih objektih nimajo svojih naprav, zato tudi ne plačujejo nobenih stroškov.

V NLB molčijo

Ali bo hladilni sistem sploh kdaj deloval optimalno, je odvisno od tega, ali bodo trgovski center dokončali. V NLB, ki vodi konzorcij bank, niso želeli povedati, ali bodo Grepu odobrili dodaten kredit v višini 30 milijonov evrov za dokončanje; o tem naj bi se odločili te dni na podlagi skrbnega pregleda Grepa. Če bo šel ta v stečaj, ker ne more odplačevati kredita, pa bodo banke upnice postale lastnice nedokončanega nakupovalnega središča.

Komentarjev 5
  • plane 19:20 04.marec 2013.

    Več o energesko samozadostnem stadionu: http://www.stumbleupon.com/su/1o9SRw/inhabitat.com/taiwan%E2%80%99s-solar-stadium-100-powered-by-the-sun/

  • plane 19:18 04.marec 2013.

    Problem, ker se ne upošteva dovolj okolja in trajnostnega razvoja.Trend in osveščenost narekujeta, da se izdeluje zgradbe, ki so energetsko čimbolj samozadostne. Med drugim največji samozadostni stadion na svetu: http://www.zelenaslovenija.si/novice/1940-najvecji-samozadostni-stadion-na-svetulp

  • Žurnalček 15:49 03.marec 2013.

    Ne mešat dreka , tam kjer ga ni. Hladilni sistem je narejen , tako kot je narejen za vsako ogromnozgradbo . Poraba je pa takšna , kot je ohlajevana površina -dvorana. Ko bo pa še trgovski center , bodo pa ...prikaži več računi še dvakrat večji , takšni , kot jih imajo vsi trgovski centri v Sloveniji. Na kurac mi gre , ko se en novinar dela frajerja in z bombastičnimi naslovi , sproži reakcijo kmetavzarjev , ki pojma o tehniki nimajo, tako kot on sam ne. Če dobro prisluhnete svojemu hladilnemu sistemu v avtomobilu , se ta vključuje in izključuje z presledkom ene minute. Ker je to po nekaterih tukaj zelo škodljivo , priključite še dva avta na vaš hladilni sistem. Tale novinar še nikoli ni slišal za termostate in tipala. le zakaj so jih iznajdel . Mogoče zato da neupravičeno izključujejo naprave in jih tako uničujejo.