Slovenija
8102 ogledov

Popoln razpad sistema v državni upravi, ni deloval internet niti telefoni

računalnik
1/2
Saša Despot
Težave v državni upravi oz. na celotnem vladnem informacijskem sistemu gov.si.

Spletne strani državnega zbora in ministrstev, ki so vezane na gov.si, so bile od osme do enajste ure nedostopne oziroma so delovale v omejenem obsegu z izpadi. Delovale niso spletne stran ministrstev, spletna stran Fursa, eDavki in podobne spletne strani. Ker ni bilo interneta, niso delovali niti telefoni, ki so vezani na IP-telefonijo, pa na primer radarska slika padavin. 

Na Upravni enoti Ljubljana niso delovali telefoni niti elektronska pošta niti sistem Krpan, v katerem delajo, tako da storitev za stranke niso mogli opraviti. Kot so nam povedali, so jemali kontakte in so za danes naročene prenaročili na kasnejši datum.  

Naš novinar nam je s sodišča sporočil, da zaradi padca sistema obravnave odpadajo. 

Na Telekomu Slovenije so nam povedali, da njihovo omrežje deluje nemoteno in da je težava na strani naročnika. "Lahko potrdim, da imamo težave, ampak kot zaenkrat kaže ne gre za kibernetski napad, pač pa za tehnične težave," so nam dopoldan dejali na Uradu vlade za informacijsko varnost.

Nedostopna spletna stran gov.si | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Malce po enajsti uri so bile spletne strani in storitve večinoma znova dostopne, težave pa so bile menda od osmih zjutraj. 

Za kakšno napako je šlo, še ni jasno. Pristojnega ministrstva za digitalno preobrazbo nismo uspeli priklicati, saj se predstavnik za vodja službe za odnose z javnostmi Oliver Butina ni javil na mobilni telefon, telefon v kabinetu ministrice pa ni deloval, saj je očitno vezan na spletno povezavo, ki ni delovala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Kmodri 23:44 30.november 2023.

    Po bi pa idioti ukinili gotovino!

  • Kmodri 23:43 30.november 2023.

    Kozmični dež! Pardon sneg...

  • lojs 14:04 30.november 2023.

    www je zamenjal enderja, oz. ta osebek se je pač prijavil kot www ... ma nismo vsi tako glupi, kot ti misliš, jebator ... in on sem za hekerja