Slovenija
3 ogledov

"Težave niso priletele z neba"

Janez Janša Nino Verdnik
Situacija je izjemno resna, a ni katastrofalna in še vedno imamo vse možnosti, da sami pridemo iz nje, je ob začetku dneva obrti in podjetništva v Ivančni Gorici ocenil premier Janez Janša.

Težave, ki jih imamo danes, "niso priletele z neba" in zanje obstajajo rešitve, pravi Janša in svari, da lahko porabimo le toliko, kolikor ustvarimo.

Četudi bomo dobili tujo denarno pomoč, po Jaševih besedah to ni denar, ki nam ga bo kdo podaril, temveč nam ga bo kvečjemu posodil. "Nobena finančna pomoč ni zastonj in zato je, če je le možno, treba preživeti brez nje," je v razpravi na okrogli mizi v sklopu dneva obrti in podjetništva, na katerem bosta občina Ivančna Gorica in pobratena nemška občina Hirschaid predstavili sodelovanje na področju gospodarstva, dejal predsednik vlade.

Janša opozarja, da gospodarska rast še vedno pada in vlada v tem trenutku vlaga skrajne napore v to, da bi ustvarila pogoje, v katerih bi se to padanje ustavilo. Spomnil je, da dajemo iz proračuna več za obresti za kredite kot za investicije, in opozoril, da bo leta 2014 kritična točka, na katero se je treba že sedaj pripravljati, sicer bo država bankrotirala.

Vlada je po njegovih besedah sprejela številne ukrepe. Več paketov za oživitev gospodarstva in ukrepe, "da je Slovenija danes, kar zadeva vlaganj in tudi tujih investicij, z vidika davkov in procedur daleč najbolj prijazno okolje kot kadar koli doslej".

Slovenijo je treba, pravi Janša, potegniti iz nevarnih voda. "Ko se špekulira in ko ta nevarnost tudi dejansko obstaja - bili bi nespametni, če bi zatrjevali nekaj, kar ni res -, da bomo morali zaprositi za mednarodno finančno pomoč, dokler bomo v teh vodah ali pa če bomo to morali storiti, potem bistveno ne bomo povečali privlačnosti za investicije," je posvaril Janša.

Po njegovih besedah gre za paket ukrepov, pet ključnih projektov, ki so že sprejeti ali v pogajanjih in ki jih mora Slovenija do konca leta izvesti. Gre za stabilizacijo javnih financ, ker je treba proračunski primanjkljaj zmanjšati pod tri odstotke, pravi.

Toda ta cilj ni realno dosegljiv, poudarja Janša, če ne bomo uveljavili zakona za sanacijo bank, uredili upravljanja z državnim premoženjem in vsaj deloma omogočili privatizacije. To je po njegovih besedah nujno narediti tudi z vidika neposrednega privabljanja tujih investicij. Ob tem izpostavlja, da je ključno pridobivanje novih delovnih mest.

Janša navaja še nujnost sprejetja pokojninske in reforme trga dela. Trg dela je pri nas drugi najbolj tog v Evropi, pravi premier, kar je po njegovem mnenju ena od ključnih ovir za tuja vlaganja pri nas.

Nemška podjetja zelo zainteresirana

Na okrogli mizi so z Janšo sodelovali tudi predsednica Slovensko nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen, župan pobratene občine Hirschaid in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Gertrud Rantzen je dejala, da so nemška podjetja zelo zainteresirana, da bi vstopila na slovenski trg. Je pa treba po njenih ocenah nekatere stvari še izboljšati, ob čemer je pozdravila nekatere ukrepe v Sloveniji, ki jih je navedel Janša.

Komentarjev 17
  • Scott 04:16 22.oktober 2012.

    klemen zec vi nimate pojma!Tajkuni so se začeli pod 50 stotini,že davno nazaj v Smeltu!

  • privat 20:14 17.oktober 2012.

    jaz podpiram bankrot Slovenije...saj tako al tako nimamo kaj za izgubiti..politiki in druge kapitalistične svinje pa imajo vse za zgubiti..in čarobno je TUDI VSE BOJO ZGUBILI

  • privat 07:58 14.oktober 2012.

    po putinu putin praviš?? glej malo bolj objektivno...da se ne zgodi rusija v Sloveniji,čeprav smo že politično rusija!! Mafija obvlada vse kar se dogaja v državi...in zdaj vprašanje...kaj oni gradijo državo da bo nam bolje?? ...in zakaj potem njih voliti??Res ...prikaži več da nam nastavljajo kandidate ,ki ne bojo naredili nič v korist državljanom ...po putinu medvedov ali putin..kar je zoped rezultat putin,tudi če se izvoli medvedov...bojkotirajmo volitve in podprimo generalni strajk slovenije..dokler policija ne začne opravljati svojega dela in zapre vse ljudi ki so pokradli Slovenijoin vsekakor tudi odgovorne ,ki niso nič naredili proti tem in so lahko.....sodnike,kriminaliste,časopisne urednike ki imajo v svojih rokah odločanje.....itd...in vse v parlamentu