Slovenija
31 ogledov

Težave novega sistema

V novi e-ZK se lahko zaplete tudi pri iskanju katastrske občine (KO). Pri iskanj Žurnal24 main
Zemljiška knjiga. V novi elektronski ZK izpadlo iskanje po zemljiškoknjižnem vložku. Napako odpravljajo.

Sredi maja naj bi bilo tudi v novi elektronski zemljiški knjigi (ZK) spet omogočeno iskanje po zemljiškoknjižnem vložku (ZKVL).

ID in ID znak

Spremembe. Zmeda je pri uporabnikih nastala tudi zaradi izbire med znakoma ID in ID znak.

Znak ID namreč ni več enak, kot je bil na starih izpiskih, po novem je zapisan za podatkom o parcelni številki v prvem okvirčku izpiska.

Pri izbiri iskanja po ID znaku je iskanje lažje, saj gre za navedbo osnovnih podatkov – katastrske občine, številke parcel, številke stavb in podobno.

V tem trenutku to ni mogoče, Gregor Strojin iz Vrhovnega sodišča je že pojasnil, da gre za napako pri implementaciji novega sistema oziroma napako izvajalca, ki te možnosti ni vključil.

Prvega maja je namreč začela delovati nova elektronska ZK, iz katere je mogoče izpiske naročati zastonj.

Odprava vložka je sicer predvidena v noveli zakona o ZK, saj je ZKVL nastal v okolju ročno vodene knjige.

Strojin je zagotovil, da bo vseeno tudi v prihodnje ZKVL ostal, tako da bo s pomočjo njega mogoče iskati tudi nove zapise v ZK.

Nerodnost odprave vložka se je namreč pokazala, če je želel uporabnik poiskati več parcel v sklopu istega vložka.

Na vrhovnem sodišču so povedali tudi, da je bilo samo v prvih treh dneh delovanja nove elektronske ZK naročenih 11 tisoč izpiskov.

Pritožbe so se nanašale predvsem na težave pri uporabnikih, ki so imeli stara gesla, s katerimi se ni mogoče več prijavljati, ampak se je treba na novo 
registrirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.