Slovenija
436 ogledov

Težave z osebnimi izkaznicami na meji

osebna izkaznica Žurnal24 main
Državljani poročajo o težavah pri prehodu meje z osebnimi izkaznicami, na ministrstvu pravijo, da so obveščeni le o težavah pri odčitavanju potnih listov.

"Včeraj sem priletela na Gatwick in na mejni kontroli sem imela težave zaradi osebne izkaznice. Policist je ni mogel poskenirati, potem je še mislil, da je ponarejena, ker je stara že 8 let ne zgledam več tako kot na fotografiji. V glavnem prišli so še trije policisti in eden je zmogel ročno vnesti moje podatke. Tako, da so me spustili čez in so še rekli, da naj mi bo in da je kot kaže moja osebna neveljavna. Podobno se mi je zgodilo že lani na letališču v Manchestru," je v Facebook skupini Letalske karte pred dobrim tednom opozorila uporabnica. 

O podobnih težavah je nato poročalo še več uporabnikov, nekdo jih je imel pri letu iz Velike Britanije na Dansko, drugi na londonskem letališču Heathrow, ko so za sinovo osebno izkaznico, izdano leta 2011, trdili, da ni veljavna, tretja na Gatwicku, nekdo pa tudi v Münchnu. 

Seznanjeni s problemi s potnimi listi, ne osebnimi izkaznicami

"Seznanjeni smo s primeri manj kot deset državljanov, ki so imeli težave s prehodom meje na avtomatih za branje potovalnih dokumentov, in sicer pri prehodu meje na letališčih v Nemčiji in Angliji. O navedenih težavah nas niso obveščali tuji organi, ampak državljani sami. Težave so se v vseh primerih pojavile ob uporabi potnih listov, o morebitnih tovrstnih težavah pri uporabi osebne izkaznice doslej še nismo bili obveščeni," so nam povedali na ministrstvu za notranje zadeve. 

Koda SI ali SVN ni razlog za težave

Uporabniki so domnevali, da je do problema prišlo zaradi kod SVN oziroma SI na osebni izkaznici. "Špekulacija, da lahko zaplet povzroča koda SI namesto SVN, je po naši oceni neutemeljena. Mednarodni standard ISO 3166 – Kode za predstavljanje imen držav in drugih ozemelj določa za vse države, tudi za Republiko Slovenijo, tri možne oznake oziroma kode. Oznaka SVN predstavlja tričrkovno kodo, oznaka SI povsem enakovredno, vendar dvočrkovno kodo, oznaka 705 pa enakovredno, vendar številčno kodo," so prepričani na ministrstvu. Dodajajo, da je obrazec osebne izkaznice skladen z vsemi mednarodnimi standardi: dimenzije, fizične lastnosti, postavitev podatkovnih polj, grafična izvedba in oznaka države. 

Morda ne znajo ali nimajo pravega certifikata ...

"Ob proučevanju razlogov za možne težave pri strojnem branju potnih listin pa je bilo doslej ugotovljeno, da so lahko razlogi, zakaj branje potnega lista ni uspešno, različni. Potni list je lahko nepravilno položen na bralni avtomat, iz avtomata je prehitro odstranjen, tuja država, ki razpolaga z avtomatom, nima naloženega ustreznega certifikata druge države, lahko prihaja do tehničnih težav z avtomatom in naloženim operacijskim sistemom. Seveda pa pri potnih listih obstaja tudi možnost okvare čipa, ki je vgrajen v posameznikov potni list. Slovenske osebne izkaznice niso biometrične in čipa, ki bi se bral, sploh ne vsebujejo," so še pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. 

dezurni@zurnal24.si 

 
Komentarjev 22
  • Yowie 14:19 22.avgust 2016.

    Tukaj je vse jasno, ISO standard je SI ali SVN, ce pa olimpijski komite (sport) uporablja kratico SLO, pa ni to problem osebne izkaznice.

  • alojzr 09:11 22.avgust 2016.

    Ni neumnost, je preračunljivost. @blayo najbrž dela na ministarstvu ali v cetisu. In zdaj prikrito brani svoje pozicije.

  • b3180966 07:16 22.avgust 2016.

    LOL kakšen model je ta blayo.Na podlagi lastnih izkušenj prepričuje druge, da se jim ni zgodilo to kar trdijo, da se jim je potem pa jih še poučuje, da na podlagi lastnih izkušenj ne smejo delati statistike. Neumnost ...prikaži več je očitno zares brezmejna.