Slovenija
44 ogledov

Gorenji vasi grozi vsaj sto novih plazov

Odstranjevanje posledic vremenskega neurja v Poljanski dolini
1/32
Stanko Livk
Arso je že včeraj razglasil opozorilo za naraščanje nekaj vodotokov po državi. Škofjeloško območje praktično pod vodo, v Poljanah zalilo cerkev, v Dobravi bala sena povzročila kaos. Pouk odpade.

"Kar se tiče naraščanja hudournikov, največ težav povzročata Sora in Mali Graben," pove Srečko Šestan z Uprave za zaščito in reševanje RS, ki doda, da vse podatke sproti dobivajo, ogromno ekip je na terenu. Na območju občin Žirov, Dolenje vasi, Škofje Loke je zalitih več kleti, tam gasilci in cestne službe sanirajo plazove na voziščih. "Poškodovanih je kar nekaj cest, poškodovalo je manjše mostove in nekaj teh, manjših, celo uničilo," pove Šestan.

Na osrednjeslovenskem območju je najhuje na območju Medvod, Domžal, Polhovega Gradca, poškodovani so objekti, zalite kleti, zaliti so podhodi cest. "Zaradi jesenskega listja so se mašili odtoki, kar je povzročalo še dodatne težave," pojasnjuje Šestan.

Domačine na Žirovskem vrhu iz spalnice spuščali po vrveh

Okoli pol dveh ponoči je močno deževje začelo zalivati najprej cestišča v Poljanah in bližnji okolici, kmalu zatem pa je močno narasla reka Sora začela zalita še stanovanjske hiše in objekte. "Po nekaterih stanovanjih je še vedno tudi do en meter vode. Svoje pa je prispevala tudi podtalnica, ki je udarila v določene prostore. Naselje Hotovlje je bilo praktično odrezano od sveta zaradi močno narasle vode. Na delu, kjer se potok Ločivnica steka  Poljansko Soro, je voda narasla za namanj pol metra," pojasnjuje Franci Podobnik iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Poljane. Vremenske razmere so se začele umirjati okoli pol sedmih zjutraj. "Takrat je voda začela upadati," dodaja Podobnik.

Ponoči je pri odpravljanju posledic neurja pomagalo vsaj 42 prostovoljnih gasilcev s tega območja.
Precej težav in nevarnosti so na tem območju ponoči povzročali tudi zemeljski plazovi. Na bližnjem Žirovskem vrhu so morali gasilci zaradi nevarnosti plazenja iz dveh hiš na varno umakniti dve družini. Divjanje neurja je gasilcem močno oteževalo dostop do hiš, zato so bili do obeh objektov prisiljeno praktično priplezati po vrveh. Hiši je namreč tako hudournik kot tudi plazenje plazu malo čez polnoč začelo spodkopavati. S pomočjo vrvi so potem utrdili navezo in pet stanovalcev iz obeh hiš po vrveh spuščali na varno. "Preko hudournika smo s pomočjo vrvi vstopili v hiši. Od tam smo morali reševati tud starejšo onemoglo osebo, kar je bilo najtežje," dodaja Jure Trlep iz PGD Gorenja vas.

V Poljanah je narasla podtalnica zalila tudi tamkajšnjo cerkev. V bližnjem naselju Dobrava pa so praktično pravi kaos povrzočile večje bale sena in leseni hlodovi, ki jih je narasla voda odnašala z enega od tamkajšnjih travnikov in okolice, kjer so bili shranjeni. Pri tem so se tako les kot bale zagozdile v rečne mostove, s tem pa onemogočile normalen pretok vode, zaradi česar je začela močno poplavljati okolico.

Zaprte šole

Zaradi poplavljenih in zaprtih cestišč v Gorenji vasi, Poljanah, Dobravi ter okolici večina ljudi zjutraj ni mogla na svoja delovna mesta, otroci pa ne v šolo. Zato je na večini tamkajšnjih šol pouk odpadel. "Pouk poteka le na podružnični šoli v Sovodnju. Pri nas, na centralni šoli, pa pouk odpade, ker otrok ni bilo možno pripeljati do šole. Nekaj otrok je zjutraj vseeno prišlo, zato smo na hitro organizirali tudi jutranje varstvo, nato pa smo poklicali starše teh otrok, ki so potem prišli ponje in so tudi oni že nazaj doma. Nemoteno pa pri nas deluje vrtec, čeprav je prišlo zelo malo otrok, zato smo lahko vse združili v dve skupini. Pričakujemo pa, da bo jutri pouk potekal normalno, saj tu sanacija v takšnih okoliščinah poteka zelo hitro običajno," pojasnjuje Jana Rojc, pomočnica ravnatelja na Osnovni šoli v Gorenji vas.


V Dobravi naj bi se potok v bližini naselja med nočnim neurjem spremenil v deročo reko. Voda je zalila več hiš in tudi dvorišče tamkajšnjega vrtca, s katerega je odneslo tudi vsa igrala. Osnovne šole v Gorenji vas voda sicer ni poškodovala oziroma šolski prostori niso zaliti.

Gorenja vas izjemno poškodovana

Nočno neurje je v Gorenji vasi in okolici sprožilo vsaj sto novih plazov, 30 stanovanjskih hiš, stanovanj, gospodarskih poslopij in ostalih objektov je voda zalila, zaradi česar naj bi bila večina prostorov v njih povsem uničena. "Med drugim tudi gostinski lokal, pekarna, mlin na Žirovskem vrhu," dodaja Trlep. Neurje je poškodovalo več mostov, večino cest in ostalih infrastrukturnih objektov. "Razmere se sicer trenutno umirjajo, voda upada povsod," še pravi Trlep. Skupaj z vsaj 40 kolegi iz PGD Gorenja vas, Poljane in Trebija pomaga domačinom praktično že od srede zvečer, ko je tam začelo deževati oziroma se je deževje nepopisno hitro stopnjevalo v neobrzdano neurje.

Do večera se bodo lahko spet vozili

Poveljnik Civilne zaščite Škofja loka Nikolaj Kržišnik si skupaj s približno 80 gasilskimi kolegi ogleduje posledice neurja, ki je ponoči močno prizadelo tudi najbližjo okolico Škofje loke. "To je celotno območje ob porečju Poljanske Sore iz Gorenje vasi proti Škofji loki, torej Zminec in okolica, Puštal, dolina Hrastnice, Visoko, Bodenska dolina."

Na tem delu je ponoči neurje namreč zalilo in poškodovalo med 50 in 60 objektov. Trenutno pri odpravljanju posledic na celotnem območju od Škofje loke do vključno Žirov gasilcem aktivno pomagajajo domačini, komunalni delavci in delavci številnih gradbenih podjetij. "Na terenu je praktično vsa razpoložljiva gradbena mehanizacija na tem območju," dodaja Kržišnik.

Osrednja, državna cesta od Škofje loke do Žirov je normalno prevozna, saj je vozišče neurje prestalo praktično brez večjih posledic. "Medtem ko je večina lokalnih cest uničena, zato neprevozna. Plazovi in narasla voda so številne ceste, ki povezujejo določena naselja celo povsem odnesla, ostala pa so močno naplavljena ali poškodovana zaradi nanosa poplavnega materiala. Pričakujem, da bomo skupaj uspeli sredi dneva vse te ceste očistiti toliko, da bodo ljudje spet lahko normalno vozili. Oziroma spet vozili, saj jih večina trenutno sploh ne more od doma," še pravi Kržišnik.

Pomoči vojakov v Škofji loki in okolici zaenkrat ne potrebujejo. "Smo pa dogovorjeni, da po potrebi dobimo še dodatno pomoč ostalih gasilskih društev in tudi vojske," zaključuje.

V Žireh vse ceste še ne bodo vse ceste odprte

Cesta iz Gorenje vasi do Žirov je bila v več delih do sedmih zjutraj praktično neprevozna. Posledice neurja so medtem večinoma že odstranili in promet spet teče, poudarja poveljnik PGD Žiri Anton Deovič. "Stanje se normalizira. Ceste v Žireh in okolici pospešeno čistimo. Uničenih je nekaj mostov, veliko cest pa bo na žalost ostalo še nekaj časa neprevoznih, saj jih je veliko neurje uničilo, zlasti je vsaj del cestišč voda dobesedno odnesla. Do zdaj smo uspeli iz skoraj 120 objektov že izčrpati vodo, še vsaj dvakrat več je bilo v neurju skupno poplavljenih. Med drugim ostaja poplavljenih več garaž oziroma tudi vozil v teh garažah," dodaja.

Regijski štab civilne zaščite Gorenjske ugotavlja, da je nedvomno neurje v noči iz torka na sredo najbolj prizadelo območje Poljanske doline in Žirov.

Hude težave tudi na idrijskem, tolminskem in cerkljanskem; ponoči so evakuirali družine, poškodovalo je številne ceste, uničilo mostove. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.