Slovenija
14 ogledov

Težjim bolnikom več časa

slovenija 27.02.08 ljudje, cakanje, vrsta, cakalnica, poliklinika, ljubljana; fo Saša Despot
Družinski zdravniki. Zahtevajo manj birokracije in ukinitev vzporednega dela.

"Zahtevnejšim bolnikom bomo namenili več časa, manj zahtevne pa bomo napotili na sekundarno raven," sporočajo zdravniki družinske medicine, združeni v sindikatu Praktik.Um.

Mobilni bolniki naprej

Gre za protestni ukrep zdravnikov družinske medicine, ki na dan pregledajo od 60 do 70 bolnikov, za vsakega pacienta pa imajo povprečno pet minut časa. "Čisto konkretno o izvajanju tega ukrepa težko govorim, sicer pa je denimo starejše bolnike z več boleznimi in več težavami treba natančno obravnavati, da se ne spregleda kaj pomembnega, mlajši, mobilen bolnik z denimo bolečino v rami ali kolenu pa se po triaži na natančnejšo obravnavo napoti na višjo raven," razlaga Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.Um.

Daljše čakalne vrste

"Povečan pritisk pacientov s primarne ravni bi otežil delo v naši ustanovi in posledično vplival na čakalne dobe," pravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Družinski zdravniki bodo danes predstavili konkretne zahteve za ureditev svojega dela. "Večina teh predlogov je popolnoma finančno nevtralna, zato upam, da se bo mogoče dogovoriti in da napovedanih ukrepov ne bo treba izvajati," pravi Muževič. Zdravniki zahtevajo manj birokratskega dela, prepoved vzporednega dela (urgentnega in rednega), vzpostavitev mreže ambulant družinskih zdravnikov in spremembo financiranja programov v zdravstvenih domovih.

Komentarjev 1
  • ZokiB 16:06 20.junij 2013.

    Ne spregledati, da gre za ceh, ki jih skbi predvsem lastni status, pacienti so zgolj nujni okras...