Slovenija
42 ogledov

Težke kovine v zemlji vrtcev

Menjava zemlje bi stala dobrih tisoč evrov, za analize pa bo občina odštela dese Žurnal24 main
Jesenice. V Narcisi zahtevajo oceno, ali je treba zemljo v okolici jeseniških vrtcev zamenjati.

Onesnaženost. "Rezultati analiz biotehniške fakultete so pokazali, da je zemlja v okolici jeseniških vrtcev onesnažena s svincem in kadmijem. Na seji prihodnji teden bomo zahtevali, naj občina ustanovi skupino, ki bo ocenila, do kakšne globine bi bilo treba zamenjati zemljo," je en teden pred četrto sejo občinskega sveta za Žurnal24 povedal jeseniški občinski svetnik stranke Narcisa Miha Rebolj, ki ima tudi otroka v jeseniškem vrtcu.

"Že na novembrski seji smo predlagali, naj se o tem obvestijo vrtci in sprejmejo ukrepi, vendar konec decembra ravnateljica ni o tem vedela nič," je dodal 
Rebolj.

Na vprašanja o zamenjavi zemlje so po njegovih besedah dobili informacijo, da bodo znova analizirali mivko v peskovnikih in jo po potrebi zamenjali: "Vprašamo po jabolkih in dobimo odgovore o hruškah."

Analize biotehniške fakultete, ki so bile na vzorcih zemlje in rastlin opravljene leta 2008, so pokazale, da je presežena opozorilna vsebnost svinca, visoke pa so tudi vsebnosti drugih težkih kovin v zemlji štirih jeseniških vrtcev.

Otroci "čisti"
Po težavah s svincem v Mežici so v letih 2007 in 2008 naredili analizo vsebnosti svinca v krvi otrok na Jesenicah, je pojasnila Valentina Gorišek, vodja oddelka za okolje in prostor Občine Jesenice: "Analize so pokazale, da vsebnosti svinca v krvi triletnikov, ki imajo refleks pobiranja in dajanja v usta najmočnejši, nikjer niso presežene."

Goriškova je pojasnila, da so bili rezultati analiz biotehniške fakultete leta 2009 predstavljeni tudi občinskemu svetu, ki je zagotovil sredstva za dodatne analize, ki jih bodo opravili letos. Če bodo te pokazale, da so vsebnosti težkih kovin res previsoke, bodo zemljo zamenjali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.