Slovenija
1963 ogledov

Težke razmere v medvoškem Deosu

Deos Center starejših Medvode
1/2
Iztok Pipan
V Deos Centru starejših Medvode je po zadnjih podatkih za covid-19 zbolelo 39 od 190 stanovalcev, dva so morali poslati v bolnišnico. Poleg stanovalcev pa je za covidom-19 zbolelo še 10 zaposlenih. Ker je zaradi drugih vzrokov na bolniški še nekaj drugih zaposlenih, je dom starejših v Zbiljskem gaju zaprosil za pomoč tudi prostovoljce.

"Zaposlene s hitrimi testi testiramo redno vsak teden, pri nas to izvajamo že tretji teden. Začeli smo takoj, ko je bila izdana prva odredba. Stanovalci so bili testirani že vsi, kdo in kdaj bo testiran, pa odloča domska zdravnica," je danes za Žurnal24 pojasnil Blaž Razvornik, direktor Centra starejših Deos Medvode.
Spomladi so se v medvoškem domu uspešno upirali okužbam s koronavirusom, saj ni zbolel nihče, po neuradnih podatkih pa je virus covid-19 prejšnji mesec v dom zanesel moški, ki je okužil svojega očeta.  

Dva stanovalca v bolnišnici

"Stanje se iz dneva v dan spreminja, saj bomo danes preselili tudi že prvo stanovalko iz rdeče cone v svojo garsonjero. Trenutno je v domu 190 stanovalcev, od tega sta dva v bolnišnici zaradi covida. Ker nam na dnevni ravni zbolevajo tudi zaposleni, nam pomagajo zaposleni iz drugih Deosovih Centrov starejših, študenti in prostovoljci Rdečega križa. Prav tako nam bodo študente prihodnji teden poslali iz Zbornice zdravstvene in babiške nege. Zelo dobro sodelujemo s Civilno zaščito in Občino Medvode, ki so nam v veliko pomoč. Stanovalci, ki so v rdeči coni, se dobro počutijo in dobro skrbimo za njih tako, da računamo, da bi jih v tem tednu že 15 preselili nazaj v svoje sobe," je razmere opisal direktor Blaž Razvornik.

Prostovoljce izobražuje Rdeči križ

Poziv prostovoljcem, ki bi bili pripravljeni pomagati v domu starejših, je že 2. decembra, ko je bilo v domu okuženih 18 stanovalcev in nekaj zaposlenih, objavila tudi Civilna zaščita Medvode.

Matej Osolnik iz županovega urada je razložil, da je civilna zaščita iskala prostovoljce po dveh linijah: s pozivom preko društev in organizacij, vključenih v sistem zaščite in reševanja, in javnim pozivom na spletnih straneh Občine Medvode.
Takoj se je odzvalo pet članov Krajevne organizacije Rdečega križa Medvode, ki v centru pomagajo od petka, 4. decembra. Do danes se je javilo tudi sedem drugih občanov prostovoljcev. Ta sedmerica se bo danes najprej udeležila osnovnega izobraževanja za oskrbo starostnikov, ki ga bo izvedel Rdeči križ Ljubljana. Nato pa bodo na voljo za pomoč v centru starejših.

Danes je sicer v Deos Centru starejših Medvode pet prostovoljcev preko Rdečega križa, dodatno pa v centru pomagata še dve medicinski sestri iz Zdravstvenega doma Medvode.

Komentarjev 4
  • siblfromwai 11:39 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • pilgxasu 06:48 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • imunim 03:17 09.december 2020.

    www︎.︎ifpls︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks