Slovenija
30 ogledov

Težko do dobro plačane službe

Ženska z otroškim vozičkom Žurnal24 main
Slovenija na 38. mestu. Razlike med moškimi in ženskami se zmanjšujejo, še naprej pa ženske težko pridejo do dobro plačanih služb.

Slovenija se je v raziskavi Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki meri enakopravnost spolov, uvrstila na 38. mesto, kar je tri mesta višje kot lansko leto. Nazadovala je pri udeležbi žensk v gospodarstvu ter na področju zdravja in deleža žensk v vladi, znatno povečal pa se je odstotek žensk v parlamentu (od 14 odstotkov leta 2011 na 31 leta 2012).

V njeni neposredni bližini so Bahami (37.) in Šrilanka (39.). Sosednja Hrvaška je na 49. mestu, Avstrija na 20., Italija pa šele na 80. Najbolje se je odrezala Islandija, ki ji sledijo Finska, Norveška in Švedska. Najslabše pogoje za bivanje žensk v primerjavi z moškimi so zaznali v  Čadu, Pakistanu in Jemnu.

Težko do dobro plačanih delovnih mest

Poročilo prikazuje razlike med spoloma na gospodarskem (ženska delovna sila, plačna enakost, odstotek žensk na visokih položajih), šolskem (pismenost žensk in stopnja izobrazbe), zdravstvenem (življenjska doba moških in žensk, stopnja smrtnosti) in političnem področju (število žensk na vodilnih političnih položajih v preteklih 50 letih).

Enakopravnost spolov | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raziskava je med drugim pokazala, da se razlike med moškimi in ženskami na področju zdravja zmanjšujejo, še naprej pa ženske težko pridejo do dobro plačanih delovnih mest.

Avtorji poročila opozarjajo, da je zmanjševanje razlik med moškimi in ženskami bistvenega pomena za gospodarsko rast in stabilnost.

Raziskava je zajela 135 držav, kar predstavlja okoli 90 odstotkov vse svetovne populacije.

Komentarjev 4
  • belizajcek 11:12 26.oktober 2012.

    ja Hilda je bla pa res premal plačana

  • maneken 11:08 26.oktober 2012.

    ojej ojej kakšen feminilni pamflet: ženska je v sloveniji privilegirana, preplavile so odlično plačano sodstvo, tožilstva, zdravstvo, šolstvo ...predsednica carinske uprave je ženska, CSD-ji same ženske...Nehajte no, saj ljudje vidijo sami, tisti, ki seveda znajo gledati.

  • linka 10:46 26.oktober 2012.

    pa že ni tako težko ,če je v par dneh dobila dobro plačano delo gospa iz Darsa