Slovenija
73 ogledov

Težko je biti bruc

Žurnal24 main
Danes se začenja novo študijsko leto. Ljubljanska univerza zato prireja sprejem brucev, ki bo med 13.00 in 17.30 na Prešernovem trgu, resnejše delo pa bodo na fakultetah začeli prihodnji teden.

Med najbolj iskanimi diplomanti so glede na število oglasov za prosta delovna mesta letos ekonomisti, profesorji razrednega pouka, pravniki, vzgojitelji, doktorji medicine in medicinske sestre. Toda: ˝Tudi določenih iskalcev zaposlitve, na primer ekonomistov, je bilo veliko.˝

Tako pravijo na zavodu za zaposlovanje. V tem času je bilo aktualno zaposlovanje v vzgoji in izobraževanju, kjer delodajalci pretežno zaposlujejo za določen čas.

Študij na univerzitetnem programu v Sloveniji traja povprečno več kot šest let. Na ljubljanski biotehniški fakulteti od dobrih pet let in pol do dobrih devet let, na fakulteti za elektrotehniko pa dobrih sedem let. V predvidenem času jih študij na ljubljanski ekonomski fakulteti konča 40 odstotkov, na biotehniški fakulteti od 20 do 30 odstotkov, na fakulteti za elektrotehniko pa 22,7 odstotka.

V povprečju je na slovenskih visokošolskih in univerzitetnih programih najvišji osip študentov v prvem letniku. Na novogoriški fakulteti za humanistiko je prehodnost iz prvega v drugi letnik 67,7-odstotna, na biotehniški fakulteti 62-odstotna, na fakulteti za elektrotehniko pa 47-odstotna. Prehodnost brucev v drugi letnik je na univerzitetnem programu ekonomske fakultete 62-, na visokošolskem pa 43-odstotna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.